Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, urmăriți penal în Dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid

8 decembrie 2023, 09:40

Vlad Voiculescu a declarat că din țările Uniunii Europene, doar Polonia a cumpărat mai puține vaccinuri ca România.

El a precizat că nu a semnat contractele de achiziție, dar a admis că a semnat un memorandum aprobat de fostul premier Florin Cîțu, în baza căruia s-au cumpărat dozele de vaccin.

După o oră și jumătate, fostul ministru a ieșit din sediul DNA cu o nouă calitate – cea de suspect.

Acuzații similare îi sunt aduse și fostei ministre a Sănătății Ioana Mihăilă. Ea spune că a acționat absolut legal.

Procurorii DNA îi acuză pe fostul premier Florin Cîțu și pe foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă că, în 2021, au cumpărat aproape 53 de milioane de doze de vaccinuri. Asta deși România avea deja contractate până la 1 ianuarie 2021 peste 37 de milioane de doze de vaccinuri, iar populația eligibilă pentru vaccinare era sub 11 milioane.

În plus, fostul ministru al Finanțelor Alexandru Nazare le-a atras atenția că avem deja foarte multe doze de vaccin.

O parte dintre vaccinuri au expirat și au fost distruse. Zilele trecute, ministru Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că o nouă tranșă de vaccinuri Moderna, contractate în urmă cu 2 ani, urmează să ajungă în țară, deși România nu are ce să facă cu ele.

–––––––––––––

Fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat, vineri, la ieşirea din sediul DNA, că decizia privind achiziţia numărului de vaccinuri anti-COVID a fost luată „în conformitate cu prevederile legale de la acea vreme şi cu dovezile ştiinţifice care arătau că vaccinarea este eficientă”.

„Mi s-a comunicat calitatea de suspect pentru contractul de vaccinuri Pfizer semnat în mai 2021, care este aferent anilor 2022-2023. (…) Decizia a fost luată în conformitate cu prevederile legale de la acea vreme şi cu dovezile ştiinţifice care arătau că vaccinarea este eficientă, că este capabilă să salveze vieţi şi să reducă rata de internări în spital”, a spus Mihăilă.

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, contractele existente la care se face referire în referat erau aferente anului 2021.

„Ultima dată de livrare era trimestrul IV al anului 2021, pentru vaccinuri care aveau un anumit termen de valabilitate. Şi dacă vorbim de vaccinurile ARN mesager, era de şase luni în acel moment. Evident că am avut de ales între avea vaccinuri pentru 2022-2023 pentru populaţie sau a nu avea deloc vaccin. Contractul nu prevedea o reglare sau o ajustare a cantităţii. Erau dozele aferente anului 2021, conform calendarelor de livrare pe care le aveam preconizate pentru anul 2021, aceste doze urmau să se livreze până în trimestrul IV al anului 2021. 2022, 2023 nu erau acoperite de contractele existente în acel moment”, a declarat Ioana Mihăilă.

Potrivit fostului ministru, contractele erau rezultatul negocierilor între Comisia European şi producătorii de vaccinuri.

„Statele membre erau informate şi aveau posibilitatea de a rămâne în contract sau de a refuza contractul, iar decizia a fost luată în solidaritate în Guvern printr-un memorandum cu care am înştiinţat şi am informat Guvernul referitor la obligaţiile aferente contractului, dar şi referitor la beneficiile pe care acest vaccin le poate aduce. (…) Ştiu că am informat Guvernul printr-un memorandum şi am susţinut acest contract în momentul acela. Contractul este făcut de către Comisia Europeană şi dozele negociate de către ei. A fost avizat de către Ministerul Finanţelor memorandumul care a fost prezentat. Ministerul de Finanţe a avizat memorandumul cu menţiunea şi cu solicitarea de a propune şi o strategie de revânzare a vaccinurilor care puteau să fie în surplus în anul 2021, motiv pentru care, la o lună distanţă, am şi creat cadru legal pentru revânzarea vaccinurilor”, a explicat Mihăilă.

–––––––––––––––––––

În cazul Voiculescu, DNA precizează: În cauza mediatizată prin comunicatele 856/VIII/3 din 21 septembrie 2021, nr. 1084/VIII/3 din 23 noiembrie 2023 și 1130/VIII/3 din 6 decembrie 2023, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul

VOICULESCU VLAD VASILE, la data faptelor având funcția de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

–  abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte),
– complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În contextul menționat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

De asemenea, suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.
Precizăm că acest memorandum ar fi fost susținut spre aprobare în ședința Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuții delegate de ministru al Sănătății.
Suspectului Voiculescu Vlad Vasile i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019, se spune în Comunicatul DNA.
––––––––––––––––––

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu s-a prezentat, vineri, la sediul DNA, unde procurorii l-au anunţat că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19, în care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat vineri că dosarul deschis de DNA privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19 este unic în Europa şi nu există „nicăieri” un procuror care să investigheze o decizie de oportunitate politică.

Vlad Voiculescu a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19, în care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro.

„Există un surplus (de vaccinuri – n.r.) în toată Europa. Când vorbim despre surplus, trebuie să ne gândim ce ar fi însemnat ca România să nu comande ca toată Europa sau să comande cu ţârâita. Asta ar fi însemnat că mulţi oameni nu ar fi avut acces la vaccin. Încă o dată, nu au fost deciziile mele. Tot acest dosar este unic în Europa. Nicăieri, nu există un procuror care să investigheze o decizie politică de genul acesta. Deciziile politice sunt de oportunitate, conform urgenţelor din momentul respectiv: salvarea de vieţi omeneşti şi redeschiderea economiei”, a spus Voiculescu.

El a reiterat faptul că nu a semnat niciun contract cu privire la achiziţia de vaccinuri, în schimb le-a arătat jurnaliştilor Raportul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 în perioada 2020-2022, în care apar pozele celor care ar fi responsabili de procesul de vaccinare: Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Valeriu Gheorghiţă, Andrei Baciu.

„Acest document a apărut online şi apoi a dispărut. Vă puteţi întreba de ce? Din fericire, câţiva l-au salvat”, a afirmat Voiculescu.

–––––––––––––––––––––––––

Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe fostul premier Florin Cîţu şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă.

Potrivit DNA, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre, menţionează DNA.

Anchetatorii susţin că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de cinci zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

„În prezenta cauză, în contextul menţionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, explică procurorii.

Conform DNA, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

–––––––––––––––––––––

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat, vineri, că dosarul său este o „premieră europeană – un malpraxis vecin cu nebunia”, menţionând că el nu a avut un cuvânt de spus în privinţa vaccinării şi va merge, la ora 10,00, la DNA „pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realităţii şi lansarea unor acuzaţii defăimătoare”.

„Tot ce am reuşit în ultimii 10 ani a fost prin încrederea oamenilor. Prin încrederea voastră. Nu am dus niciodată în ultimii 7 ani lipsă de atacuri, care mai de care mai abramburistice. S-au făcut ieri însă două săptămâni de când acuzaţiile la adresa mea au întrecut orice formă a ridicolului, fiind lansate de data asta tocmai de un procuror al unei instituţii respectabile: DNA. Voi merge astăzi la 10:00 la DNA pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realităţii şi lansarea unor acuzaţii defăimătoare (pe surse) de către o instituţie a statului român. Dincolo de acuzaţiile absurde care mi se aduc mie, afectându-mi familia, munca, timpul (într-un fel pe care nu îl doresc niciunui om cinstit doar pentru că şi-a asumat o funcţie publică şi a deranjat), dosarul în sine este o „premieră europeană”: un malpraxis vecin cu nebunia”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

El a spus că, în calitate de ministru al Sănătăţii, nu a avut un cuvânt de spus în privinţa vaccinării.

„Acuzaţia este contractarea unei cantităţi prea mare de vaccinuri. Vaccinurile au salvat vieţi şi datorită unui mecanism european, Romania a fost printre ţările care s-au bucurat de posibilitatea de a avea vaccin la timp şi suficient. Mult înaintea a miliarde de oameni din lumea asta mare. Ceea ce spun nu e un aruncat al responsabilităţii, ci adevărul faptic: ca ministru al Sănătăţii nu am avut un cuvânt de spus în privinţa vaccinării şi am spus asta şi atunci. In 3 luni am făcut alături de echipa mea tot ce am putut mai mult şi mai bine – m-am luptat pentru acces egal al românilor la vaccinuri, am deschis spitale pentru bolnavii cronici, am găsit o soluţie pentru înmormântări decente, am conceput PNRR pe sănătate şi altele. Cine a luat acele decizii legate de achiziţia vaccinurilor? Aceiaşi pe care îi vedeaţi la televizor în fiecare zi a anului 2021 vorbind despre vaccinare. Acum toţi şi-au înghiţit limbile”, a mai transmis Vlad Voiculescu.

Potrivit lui Voiculescu, „vina în sine este de ordinul ridicolului”, acuzaţia adusă fiind aceea că „cineva din România ar fi cumpărat prea multe vaccinuri”.

„În fapt, oricât de antipatic mi-ar fi mie domnul Cîţu – cel care lua deciziile, la iniţiativa domnului Gheorghiţă şi în acord cu domnul Iohannis – România a făcut atunci ceea ce a făcut cam fiecare ţară europeană! România a cumpărat de altfel pentru anul 2021 mai puţine doze raportat la populaţie decât toate ţările mari din UE, cu excepţia Poloniei. România a cumpărat, raportat la populaţie, un număr mai mic de vaccinuri decât media UE! Şi atunci, despre ce poate fi acest dosar dacă nici corupţie nu avem, nici un comportament aberant al României? Sper să aflu astăzi un răspuns”, a mai scris fostul ministru al Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite