Viețile românilor cu boli cronice, în pericol! Criza de personal din sistemul de sănătate este tot mai acută

1 martie 2025, 22:00 (actualizat 2 martie 2025, 13:51)

Criza de personal din sistemul de sănătate pune în pericol viețile românilor cu boli cronice! Și după mărirea salariilor din domeniu valul de plecări din țară din rândul medicilor nu s-a oprit, ci dimpotrivă. „Dacă vom continua așa, în 10 ani serviciul public va fi destructurat, o spun cei din Colegiul Medicilor care cer o nouă lege a Sănătății și o reglementare prin care doctorii să aleagă între stat și privat.

Sorin este chirurg digestiv și a plecat din România în urmă cu 10 ani. Acum este șef de sectie într-un sistem în care majoritatea doctorilor de top sunt belgieni.

SORIN CÎMPEAN – chirurg digestiv, şef de secţie al unui spital din Bruxelles: Principalul motiv pentru care eu am plecat din România e legat de corupție, e legat de nepotism și de formarea chirurgicală. E legat de oportunitățile profesionale sau de capacitatea de a-ți atinge un potențial profesional care pentru mine în România era fără speranță.

Numărul specialiștilor care au cerut în 2024 documente care să le ateste pregătirea și să le permită angajarea în alte state a crescut semnificativ.

ELISA OLARU – reporter TVR: Anul trecut, peste 1.200 de medici au solicitat certificate profesionale pentru a putea practica medicina în străinătate. Asta înseamnă o creștere de 50% față de 2023.

În țară spitalele se confruntă cu lipsa de personal. Multe nu mai pot asigura liniile de gardă. În Slatina, spre exemplu, deși au fost organizate concursuri nu s-a prezentat niciun candidat.

FLORIN POPA – director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina: Cardiologia este o secție deficitară la momentul actual. Avem 4 cardiologi pe secție și un cardiolog în serviciul de ambulatoriu. Acoperim foarte, foarte greu o parte din gărzi și nu numai cardiologia. Sunt foarte multe secții sensibile.

România are nevoie de o legislație care să stopeze competiția neloială dintre sistemul public și cel privat, spune președintele societății de ATI.

ŞERBAN BUBENEK – şeful Societăţii Române de ATI: Nu se mai poate tolera în niciun fel ca o parte din colegii noștrii care sunt plătiți de stat în timpul programului să mergă și să lucreze în spitale private. Există șefi de secție din spitalele publice care își sfătuiesc pacienții – nu te operez aici la spitalul public vino la privat că aici avem infecții. Domnul doctor este însă plătit de stat și este șef de secție ca să prevină aceste infecții.

În alte țări precum Belgia sistemul are reguli stricte.

SORIN CÎMPEAN – chirurg digestiv, şef de secţie al unui spital din Bruxelles: Există două rețele de pacienți. Tu nu ai voie să muți pacienții dintr-o parte în alta pentru că este un conflict de interes și pentru asta ești dat afară. E foarte simplu.

Colegiul Medicilor vrea o nouă lege a Sănătăţii şi o lege a profesiei medicale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite