Victor Negrescu: “Tarifele anunțate de Donald Trump afectează direct România. Nu putem asista pasivi la această cruciadă comercială cu multe victime”

Victor Negrescu
Victor Negrescu
3 aprilie 2025, 09:31

“Decizia administrației americane riscă să lovească direct exporturile românești din industrii-cheie: componente auto, echipamente industriale, bunuri agroalimentare. Efectele se pot traduce în pierderi de locuri de muncă și presiuni economice suplimentare pentru companiile noastre, a precizat Victor Negrescu”, vicepreședintele Parlamentului European.

„Nu e o criză doar a marilor state. Este și problema noastră. România riscă să fie una dintre țările puternic afectate prin efectele în cascadă ale deciziei și, fără o reacție europeană coordonată, să fie lăsată la urmă. Țara noastră are un excedent comercial cu Statele Unite de un miliard de dolari.

De aceea, în Parlamentul European, am venit cu o serie de propuneri și am inițiat deja demersuri pentru:

– Compensarea pierderilor prin fonduri europene, așa cum s-a făcut în pandemie sau în cazul Brexitului.

– Gândirea unui nou cadru comercial UE–SUA, echilibrat, stabil și bine negociat, după modelul britanic.

– Deschiderea de noi piețe pentru produsele europene și românești, sprijinind o politică externă economică mai curajoasă și mai coerentă.

În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European și de membru în delegația cu Statele Unite am solicitat ca soluțiile europene aflate în construcție să includă nevoile României. Pentru a înțelege miza, volumul schimburilor comerciale dintre SUA și UE se ridică la circa o mie de miliarde de dolari.

Nu este momentul confruntărilor disproporționate. Avem nevoie de o reacție echilibrată, coordonată la nivel european, în care interesele României să fie pe deplin apărate. Europa trebuie să fie unită, iar România activă și vizibilă în luarea deciziilor”, a mai spus Negrescu.

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat tarife vamale radicale pentru partenerii comerciali ai Statelor Unite, dând peste cap decenii de politici comerciale. A fost impus astfel un tarif de bază de 10% asupra tuturor importurilor. Inclusiv Ucraina este vizată. Procentul creşte gradual, pentru diferiţi parteneri comerciali. Sunt ţintite, în total, în jur de 60 de state. Nici Regatul Unit al Marii Britanii, cu toate eforturile premierului Keir Starmer, nu este scutit. Uniunea Europeană, trecută ca întreg în lista cu ţările vizate de aşa-numita „reciprocitate” a costurilor suplimentare, va fi taxată cu 20%. Şi Republica Moldova apare pe lista lui Donald Trump, cu un tarif de 31%. De aici, Statele Unite au importat în ianuarie, de exemplu, sucuri de fructe, diverse tipuri de alcooli, produse din plastic, vin şi sârmă izolată. Măsura intră în vigoare miercurea viitoare. Anunţul pompos a fost marcat de mai multe afirmaţii false, demontate acum de presă, privind tarifele valabile pentru Statele Unite, raportate la profitul obţinut.

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri „independenţa economică” a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat în Grădina de Trandafiri a Casei Albe. Noile tarife pentru produse importate vor intra în vigoare pe 5 şi 9 aprilie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite