Viața de student în România. Condițiile din cămine

1 februarie 2024, 09:39 (actualizat 1 februarie 2024, 09:40)

Viaţa de student în România nu este deloc uşoară. Mai ales dacă stai în căminele studenţeşti. Pare că nu s-au schimbat prea multe lucruri în ultimii ani. Potrivit unei analize realizate de Alianța Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), doar în 6,3% din căminele celor aproape 40 de universități românești participante la studiu se efectuează servicii de curățenie zilnic.

De asemenea, se constată că, în medie, C2 o mașină de spălat rufe este folosită de către 58 de studenți, iar un spațiu pentru prepararea hranei este utilizat de peste 75 de studenți.

Această cercetare, publicată miercuri de către ANOSR, evidențiază și lipsa de adaptare la nevoile studenților cu dizabilități locomotorii, în special în cazul căminelor care aparțin unui număr mare de instituții de învățământ. Astfel, jumătate dintre universitățile participante nu dispun de nicio cameră adaptată pentru nevoile acestor studenți, iar 52,5% dintre căminele universităților participante nu sunt prevăzute cu rampe de acces.

Aceeași analiză arată că în unele universități locurile de cazare nu sunt suficiente pentru a satisface cererea, în timp ce în alte instituții condițiile din cămine ar putea fi îmbunătățite. În anul universitar precedent (2022-2023), analiza indică faptul că 77% din cererile de cazare în cămine au fost soluționate de către universități.

Totodată, în cazul a trei universități, studenții erau nevoiți să aloce peste 60% din cuantumul bursei sociale pentru a-și acoperi taxa de cazare. Ei, bine, în aceste condiții, cei de la Asociația Organizațiilor Studențești au și câteva propuneri.

În primul rând, elaborarea unui indicator de calitate care să prevadă necesitatea instituțiilor de învățământ superior de a oferi studenților spații de cazare adecvate. Reduceri de taxă de cazare studenților care provin din medii socio-economice dezavantajate. Includerea, în planurile de reabilitare sau de construcție a căminelor, a unor demersuri de amenajare a unui număr minim de camere adaptate pentru studenții cu dizabilități. Asigurarea zilnică a serviciilor de curățenie în spațiile comune din cămine. Nimic complicat, trebuie să existe doar voință.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă