Viața în exil a Reginei-Mamă Elena. După 71 de ani, mama Regelui Mihai se întoarce acasă
Regina Mamă Elena a plecat definitiv din România în 3 ianuarie 1948 , cu Regele Mihai. Comuniștii primeseseră ordin de la Stalin să scape de Familia Regală. Pentru regină, a fost al patrulea exil.
Regina Mamă Elena i-a fost alături Regelui Mihai şi în exil. La Londra, unde a putut spune lumii întregi că abdicarea sa a fost smulsă prin şantaj, sau în turneul din Statele Unite, unde s-au întâlnit cu preşedintele Harry Truman.
S-a retras apoi la Florenţa, unde avea Villa Sparta.
Principesa Elena, nepoata care-i poartă numele, îşi aminteşte cum a vizitat cu bunica ei muzeele din Florenţa sau grădinile Boboli: „Ţin minte că ne vorbea despre frumuseţile Florenţei, despre cum a ajuns acolo, despre ce s-a întâmplat la război sau chiar înainte de acesta, când a fost forţată să părăsească România. Ne spunea cât de greu a fost acel moment în care a trebuit să-l lase acolo pe tatăl meu. Înţelegeţi cât de trumatizant acel lucru pentru ea.”
Villa Sparta se umplea, de Crăciun, cu nepoţi şi cadouri frumoase în jurul bradului. Aici, Regina Elena a educat-o pe nepoata ei, Margareta, să fie regină.
În casa ei din Florenţa, au fost multi oaspeţi regali, actuala regina a Marii Britanii şi soţul ei Filip. Cu ei s-au întâlnit şi în vacanțele din Grecia, unde au fost invitaţii Regelui Paul, fratele Reginei Elena.
Imagini din vacanța de Paște din 1960 au fost filmate chiar de Regele Mihai. Aproape de Tatoi se turna filmul Tunurile din Navarone, cu Gregory Peck, Anthony Quinn, David Niven.
Regina Elena s-a stins din viață la Laussane, în 28 noiembrie 1982. Împietrit de durere, Regele Mihai i-a pus pe sicriu pământ românesc.
În 1992, Institutul Yad Vashem a numit-o oficial „drept între popoare”, deoarece, asumându-şi riscul de a-şi pierde statutul regal şi chiar libertatea, Regina-mamă Elena a salvat vieţile a mii de evrei deportaţi sau pe cale de a fi deportaţi în lagărele de exterminare naziste.