Vișoianu: Simularea este un antrenament. Elevii învață rigorile examenului, cum să își gestioneze timpul și emoțiile. Sperăm ca, în noua lege, perioadele de dinainte de examene să fie tratate în funcție de interesul copilului
Recomandarea pentru copii și părinți este să trateze cu seriozitate aceste simulări din care pot învăța foarte multe, a explicat Daniela Vișoianu, care a subliniat că elevii nu vor fi sancționați pentru ceea ce se întâmplă la aceste simulări, pentru ceea ce greșesc, notele nu vor fi trecute în catalog decât la cerința elevilor.
Expertul în educație a mai spus ca ”legenda care circulă printre copii, potrivit căreia dacă facem prost la simulare o să primim subiecte ușoare la examen” nu are nicio legătură cu realitatea.
Este destul de trist că în curriculum românesc, noi nu tratăm corect aceste perioade de dinainte de examene. Noi știm în practică că profesorii de la celelalte discipline sunt de cele mai multe ori înțelegători față de elevii care au examen de Bacalaureat și deja în multe licee din țară se fac disciplinele de la Bac cu elevii care dau acele discipline la examen, se fac mai puțin celelalte, dar noi le avem în orar. Ceea ce sperăm că atunci când se va face legislația subsecventă după noua lege, este să tratăm aceste perioade de final de an școlar în funcție de interesul copilului și în funcție de acolo unde este atenția lor. Pentru că, dacă vorbiți acum cu elevi de clasa a VIII-a și a XII-a vă vor spune aș prefera să mă lase să să învăț mai mult la română și matematică, as prefera să fac mai multe recapitulare la școală împreună cu colegi și să fie oficial, nu pe sub bancă sau să intre profesorul de disciplină și spune că fiecare poate să învețe la ceea ce are nevoie, doar să fie liniște în clasă. Ăsta este un tip de minciună, consideră expertul în educație Daniela Vișoianu.
Una este să lucrezi cu copilul dimineață, când este în atenție și să lucrezi într-o clasă de elevi și el se compara și învață unul de la celălalși au un tip de antrenament pentru examen și alta este să meargă copilul la meditații, să nu facă mare lucru la școală și să apară, iată, deseori discuții dintre profesorul de la clasă și profesorul de la meditații ceea ce poate să genereze în capul copilului foate multă confuzie, a arătat Daniela Vișoianu