Vârstnici vulnerabili, victime ale unei grupări acuzată că i-a sechestrat, agresat și i-a obligat să încheie căsătorii de conveniență, pentru a-i deposeda de case și apartamente
ACTUALIZARE În zori de zi, polițiștii Secției 11, însoțiți de luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au început perchezițiile într-o clădire din sectorul 3 al Capitalei. Aveau informații că aici s-ar afla 6 persoane sechestrate, victime ale unui grup de escroci. În subsol au fost găsiți 4 oameni închiși în boxe, după cum spun surse judiciare, și alte două într-o încăpere la etajul clădirii. Două dintre victime au fost preluate de ambulanțe.
Crina Eșanu, purtător de cuvânt, Poliţia Capitalei: Mai multe persoane ar fi identificat femei și bărbați având vârste înaintate și fără moștenitori legali, cu dizabilități fizice sau psihice, după care le-ar fi plasat într-un imobil, în condiții improprii, sub supraveghere permanentă, împrejurare în care le-ar fi agresat fizic și le-ar fi proferat jigniri și amenințări pentru intimidarea acestora.
Anchetatorii spun că membrii grupării au folosit o metodă inedită ca să obțină propietatile victimelor – s-au căsătorit cu acestea. Astfel au reușit să-și vândă 2 dintre case și se pregăteau să scoată pe piață alte patru locuințe.
Surse judiciare susțin că inclusiv liderul grupării, un bărbat de 46 de ani, ar fi fost implicat într-o legătură matrimonială. În august 2023 s-a căsătorit cu una dintre victime, în vârstă de 73 de ani. Imediat după încheierea căsătoriei ar fi reușit să intre și în posesia documentelor prin care ar fi devenit propietar al casei victimei.
Oamenii din zonă se tem să vorbească deschis, însă au povestit despre cum își găseau victimele membrii grupării.
Persoanele în vârstă și singure sunt, de multe ori, ținte ale infractorilor care îi escrochează.
Cătălin Dinu, director executiv, Asociaţia ,,Niciodată Singur”: În cazul de față, vârstnicii erau vulnerabili, sufereau de anumite afecțiuni și practic ăsta a fost punctul de plecare, după care s-a profitat la maximum. Nu vreau să mă gândesc cum au ajuns la ideea de a se căsători cu acei vârstnici pentru a-i înșela. Și noi în asociație avem vârstnici care au fost victime ale înșelătoriilor.
Membrii grupării, depistați la mai multe adrese din București și județul Ilfov, sunt acuzați de lipsire de libertate și înșelăciune.
–––––––-
Poliţiştii Capitalei au pus în executare, miercuri, patru mandate de percheziţie domiciliară şi zece mandate de aducere, în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, într-un dosar penal de lipsire de libertate în mod ilegal şi înşelăciune.
„În perioada 2017 şi până în prezent, mai multe persoane ar fi identificat femei şi bărbaţi, având vârste înaintate şi fără moştenitori legali, cu dizabilităţi fizice şi/sau psihice, după care le-ar fi plasat într-un imobil, în condiţii improprii, sub supraveghere permanentă, împrejurare în care le-ar fi agresat fizic şi le-ar fi proferat jigniri şi ameninţări, pentru intimidarea acestora”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).
Potrivit anchetatorilor, cinci dintre bănuiţi, inoculându-le persoanelor vătămate false impresii de apartenenţă ori afecţiune, s-au căsătorit cu persoanele în vârstă, deşi diferenţele de vârstă sunt foarte mari, după care le-ar fi deposedat, fie prin efectul legii – în urma decesului unei persoane vătămate, fie prin acte juridice subsecvente căsătoriilor, de bunurile imobile, în scopul valorificării acestora.
„De asemenea, două persoane cu pregătire juridică ar fi oferit celorlalţi bănuiţi consultanţă, pentru încheierea sau, după caz, obţinerea de la autorităţile competente a unor înscrisuri necesare demersului infracţional, legăturile maritale dintre bănuiţi şi persoanele vătămate fiind oficializate în baza unor înscrisuri medicale ori alte documente puse la dispoziţia oficiilor de stare civilă”, arată sursa citată.
În cauză, vor fi dispuse măsuri asiguratorii, constând în indisponibilizarea a şase imobile, valoarea acestora urmând a fi stabilită ulterior. În baza mandatelor de aducere puse în aplicare, persoanele vizate vor fi conduse la audieri, faţă de acestea urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.
„Totodată, vor fi conduse la sediul subunităţii şase persoane vătămate, iar cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vor fi prezentate unităţilor medicale, pentru evaluarea sănătăţii”, precizează DGPMB.
Ulterior, vor fi predate centrelor de primire din subordinea acestei instituţii, în conformitate cu reglementările in vigoare.
Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 11 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi înşelăciune.