Vânătorii de munte din Brașov împlinesc 100 de ani de activitate. Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” este acum o unitate tactică la standarde NATO, specializată în lupta pe teren muntos – împădurit

1 iulie 2023, 12:12

Primul corp de vânători de munte din România a fost înființat în 1916, în timpul Primului Război Mondial. Frontiera României era atunci pe linia Carpaților și trebuia apărată de trupele Puterilor Centrale. În anul 1923, la 1 iulie, au fost înfiinţate două mari divizii de Vânători de Munte, la Braşov şi la Bistriţa.

HORIA ŞERBĂNESCU  – muzeograf, Muzeul Naţional Militar: După încheierea primului Război Mondial, prima unitate de vânători de munte a fost dislocată chiar la Brașov. Această armă, această specialitate s-a dezvoltat continuu, devenind o armă de elită a infanteriei

Divizia 2 Vânători de Munte a avut un rol important și în cel de-al Doilea Război Mondial.

G-ral DANIEL PETRESCU – şeful Statului Major al Apărării: Divizia a participat la luptele pentru eliberarea ultimei palme de pământ românesc, și mai apoi, la luptele eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei.

Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, are comandamentul la Brașov şi continuă tradițiile Diviziei 2 Munte.

Col. ILIE-MARIAN DRAGOMIR – comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte ,,Sarmizegetusa”: Curajul, disciplină, solidaritatea și loialitatea față de țară și camarazi sunt valori definitorii ale vânătorilor de munte.

Cu ocazia centenarului, la Muzeul Județean de Istorie Brașov, cu sprijinul Muzeului Național Militar, a fost deschisă o expoziție de uniforme, arme și drapele de lupta ale vânătorilor de munte.

EMIL BOBOESCU – muzeograf, Muzeul Naţional Militar: Am realizat , în primul rînd, o selecție de drapele. Drapelul fiind cea mai importantă piesă din punct de vedere al tradiției unei unități militare.

În parcul central din Brașov, a avut loc o prezentare de armament, tehnică, echipamente militare și de alpinism folosite de vânătorii de munte.

Brigada 2 a fost creată prin Decret Regal semnat de Regele Ferdinand I, în anul 1923, iar Regele Carol al II-lea și Regele Mihai au avut strânse legături, inclusiv prin propria lor formare militară, cu vânătorii de munte.

La ceremonia militară din Piață Sfatului au participat Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu.

Acum, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” este o unitate tactică la standarde N.A.T.O., specializată în lupta pe teren muntos – împădurit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite