Val de ameninţări telefonice la dispeceratul Salvamont Brașov, după împușcarea ursoaicei care a atacat un salvamontist
Situaţie fără precedent la Salvamont Brașov. Alpiniştii salvatori se confruntă în ultima vreme cu un val de ameninţări telefonice după ce autoritățile au împuşcat ursul care a mutilat un angajat al serviciului.
Situația este cu atât mai gravă cu cât apelurile telefonice blochează dispeceratul şi pun în pericol viaţa turiştilor care sunt pe munte și au nevoie de ajutorul salvamontiştilor.
Imagini în care urșii circulă fără frică ziua în amiaza mare au devenit familiare locuitorilor din Predeal. Așa s-a întâmplat și la finalul lunii trecute când o ursoaică l-a atacat pe strada pe șeful formațiunii Salvamont.
În urma atacului violent bărbatul de 51 de ani a fost mutilat. A scapăt cu viață, dar va fi supus la multiple operații de reconstrucție facială.
În urma atacului autoritățile brașovene au luat urma animalului, care a fost împușcat de vânători. Însă incidentul a generat un val de furie publică la adresa salvamontiștilor.
Sebastian Marinescu, director Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov: Reacțiile agresive împotriva salvamontiștilor sunt nejustificate și pun în pericol intervențiile reale prin blocarea dispeceratului. În aceste condiții ne întrebăm ce alternative concrete propun cei care ne trimit astfel de mesaje? Să fie ignorat un astfel de pericol iminent. Să așteptam punerea în pericol a altor vieți?
Mihai-Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov: Exista legislație în vigoare, există ordonanța 81 care dă dreptul autorităților locale, conduse de primarul localității, să intervină atunci când un animal periculos, precum ursul, produce pericol în comunitate
Majoritatea localnicilor din Predeal consideră că în acest caz, împușcarea ursoaicei a fost soluția potrivită.
”Când ursoaica dă de singe, e de rău și puișorii să fie relocați”
”Dom’le, când eram tineri, ne duceam și în Cioplea și peste tot, la Trei Brazi, pe jos și peste tot. Nu aveam treabă cu urși, dar acum de când s-au înmulțit așa de tare, au băgat frica în oameni”
Și turiștii care ajung în stațiune au auzit de escapadele urșilor și preferă locurile pe care le consideră mai sigure.
”N-am avut curajul. am fost plecați până în centru, de 2 ori, și în rest așa pe lângă vilă. Pentru că e teama că oricând poate să apară de undeva”
Alții cred însă că ursoaica nu ar fi trebuit împușcată.
”N-a fost o treabă bună. (De ce?) Omul a fost vinovat că nu s-a asigurat”
Reprezentanții Serviciului Salvamont – Salvaspeo Brașov cer respect pentru munca riscantă pe care o depun și spun că vor sesiza instituțiile competente dacă amenințările vor continua.