Urmează încă două luni de scumpiri semnificative. Economiștii BNR: prețurile își vor mai reduce ritmul de creștere în a doua parte a anului. Guvernul vrea să impună reguli noi pentru combaterea speculei
Graficul scumpirilor arată creșteri de prețuri fară precedent.
Alimentele și alte bunuri și servicii de bază s-au scumpit continuu, prețurile au crescut în medie de aproape 9% numai de la sfârșitul anului trecut.
În aprilie, rata anuala a inflației a urcat spre 14%, cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Motivele inflației sunt creșterea prețului la energie, creșterea prețului la gaze, creșterea prețului la produsele alimentare, întreruperea lanțurilor de aprovizionare și, desigur, peste toate (…) războiul din Ucraina„.
Prețurile ar urma să crească semnificativ și în următoarele două luni, iar Banca Națională estimează că rata anuală a inflației va atinge un vârf la jumătatea verii.
Guvernatorul Mugur Isărescu îndeamnă însă la calm.
Klaus Iohannis, președintele României: „Mă rog, probabil acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult. Eu cred că este o încercare grea. Crizele nu se vor termina mâine și situația complicată va continua. (…) Vinovat este Putin, care a declanșat acest război„.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României: „Nu ne pregătim de nimic negru. Lucrurile încă sunt sub control. (…) Nu suntem și nu cred că economia românească va intra în recesiune„.
Între timp, autoritățile pregătesc reguli noi pentru combaterea speculei.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Pentru produsele care prezintă un risc de activitate speculativă vom putea interveni (…) pentru a limita creșteri de prețuri excesive sau a forța companiile să reducă stocurile, deci să crească comercializarea. (…) Nu mă aștept să scadă pe burse nici gazul, nici electricitatea și nici carburanții„.
Economiștii Băncii Naționale prognozează că prețurile își vor mai reduce ritmul de creștere în a doua parte a anului.
Rata anuala a inflației ar urma să coboare sub pragul de 10% abia în semestrul II din 2023.