Urmările taxelor vamale: 50 de țări negociază cu Casa Albă. Donald Trump: ”Ignorați piețele”. UE pregătește un răspuns
Potrivit administrației americane, reprezentanții a 50 de state au început negocierile cu Casa Albă pentru scăderea taxelor vamale impuse la import. Uniunea Europeanã se pregăteşte să anunţe propriile măsuri de reciprocitate. Piaţa financiară mondială este în continuare în cel mai jos punct al său de la pandemie încoace – bursele din China, Coreea de Sud, Japonia au închis în scădere, la fel şi cea de pe Wall Street, iar bursele europene au deschis pe minus.
Administrația americană contestă declarațiile partenerilor săi comerciali și afirmă că, dimpotrivă, alte state ar trebui să fie mulțumite dacă taxele vamale ar fi plătite din buzunarul americanilor.
Kevin Hassett, directorul Consiliului Economic Național din SUA: În cazul în care consumatorii americani ar suporta taxele vamale, nu există niciun motiv pentru ca alte țări să fie supărate. Dar sunt și ripostează și, a propos, am primit aseară un raport de la Departamentul Comerțului că peste 50 de țări au luat legătura cu președintele (SUA) ca să înceapă negocieri.
În ciuda optimismului american, bursele din toată lumea sunt pe roșu, mai ales din cauza incertitudinii. Unele taxe vamale au intrat deja în vigoare din weekend și bursa din Tokyo a deschis în scădere. Iar prețurile acțiunilor americane ce stabilesc costuri pentru schimburi viitoare s-au diminuat brusc aseară. Deprecierea continuă să fie masivă, după cele mai îngrijorătoare rezultate bursiere de la pandemie încoace.
Donald Trump era extrem de preocupat de starea piețelor ca barometru în primul său mandat. Acum afirmă că ar trebui ignorate.
Donald Trump, președintele SUA: Noi suntem pușculița. Noi avem toate avantajele. Uitați piețele pentru o secundă, noi avem toate avantajele. Vom redeveni o națiune bogată. Vom încasa peste un trilion de dolari în următoarea perioadă scurtă de timp, cu tarifele pe care le-am instituit deja. Acestea sunt deja în vigoare. Acum, ce se va întâmpla cu piața? Nu pot să vă spun, dar pot să vă spun că țara noastră a devenit mult mai puternică. Dar vreau să rezolv problema deficitului pe care o avem cu China, cu Uniunea Europeană și cu alte națiuni. Și ei vor trebui să facă asta. Și dacă vor să vorbească despre asta, sunt deschis la discuții. Dar altfel, de ce aș vrea să discutăm?
Relația economică SUA-UE este printre cele mai importante din lume și reprezintă aproape o treime din întreg comerțul global. Comisia Europeană va anunța astăzi un set de măsuri economice, vizând importuri de peste 26 de miliarde de euro din SUA, având în vedere că taxele americane acoperă aproape 70% din exporturile Uniunii Europene către Statele Unite. Tot astăzi se întâlnesc și miniștrii europeni ai comerțului, dar există mari diferențe de viziune.
Giorgia Meloni, premierul Italiei: Cerem cu tărie Europei să-și revizuiască normele ideologice Green Deal, precum și supra-reglementarea în fiecare sector, care astăzi constituie de fapt taxe interne care ar adăuga inutil la cele externe.
Franța susține însă că UE ar trebui să meargă mai departe de taxe și să suspende investițiile europene în Statele Unite, în semn de protest. Pe de altă parte, Irlanda, care are o relație comercială strânsă cu SUA, cere o reacție mai echilibrată și rațională.