UPDATE A fost ultima zi de recensământ. Sub 95% din populaţia estimată a fost recenzată la nivel național. În București, 30% din populație nu a putut fi inclusă în evidențe
ACTUALIZARE ORA DE ȘTIRI După ce interesul populaţiei pentru recensământ a scăzut considerabil, în ultima zi, unele centre au fost luate cu asalt. Aproape 100 de persoane au aşteptat la coadă în punctul deschis într-un mall din sectorul 4 al Capitalei, unde s-au făcut chiar şi liste de aşteptare.
Aglomeraţie a fost şi la centrul fix de la Primăria Municipiului Iaşi.
Deşi recenzorii şi-au arătat disponibilitatea intervievării şi prin telefon, cei mai mulţi au dorit să stea la coadă.
Însă nu peste tot a fost aglomeraţie. La punctul de recenzare deschis la sediul Institutului Naţional de Statistică erau mai mulţi recenzori decât doritori care să fie intervievaţi.
Recensământul trebuia să se încheie în urmă cu două săptămâni, însă autorităţile au decis prelungirea termenului pe motiv că nu au fost suficienţi recenzori, iar asta a dus la o numărare greoaie a populaţiei şi a locuinţelor. 93% din populaţia estimată a fost recenzată.
Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: „Bucureştiul stă cel mai prost la adunarea datelor din teren. În Capitală, 30% din populaţia estimată nu a fost recenzată. În judeţele Botoşani, Vrancea şi Bistriţa-Năsăud, recensământul s-a terminat acum o săptămână„.
Probleme au fost şi de ordin tehnic. Institutul Naţional de Statistică a avut dificultăţi cu exportul datelor.
Primele rezultate ale recensământului vor fi făcute publice în luna decembrie.
ACTUALIZARE Telejurnal Interesul românilor pentru recensământ a scăzut în ultima perioadă. În cea de-a doua parte a recensământului, datele arată că au fost intervievați prin metoda din ușă în ușă sau prin centrele fixe peste 8.700.000 de români.
Botoșani, Vrancea și Bistrița-Năsăud sunt județele unde recenzarea a atins pragul de 100% din populația estimată.
Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al INS: „Cei care nu s-au recenzat se mai pot prezenta în aceste puncte fixe care încă funcționează. (…) Cetățenii sunt ajutați de persoanele care colectează date. Cetățenii trebuie să știe informații despre propria lor persoană și despre membrii gospodăriei, și despre locuință. Pe parcursul acestui recensământ, am observat în special în partea aceasta de colectare a datelor prin puncte fixe că erau date pe care anumiți cetățeni nu le cunoșteau legate de anul construcției locuinței, de numărul de apartamente din blocuri. (…) Persoanele care nu au primit vizita recenzorului și nici nu au mers la un punct fix de recenzare nu vor primi amendă. Amenda se dă doar pentru refuzul explicit al recenzării”.