Uniunea Europeană vrea să vindece dependența adolescenților de telefoanele inteligente. Primii pași pentru a ține în frâu utilizarea excesivă a marilor platforme de socializare

22 august 2023, 21:20

Priviri fixe. Răspunsuri monosilabice. Bipuri constante, care se aud din difuzoarele unui smartphone. Este o scenă familiară pentru părinții din întreaga lume care se luptă cu utilizarea internetului de către copiii lor, scrie Politico.

Sondajele de opinie din ultimii ani arată că adolescenții sunt tot mai nefericiți. Tehnologia pare să fie de vină. Copiii au gânduri suicidare, depresie, probleme cu somnul. Tendința este mai pronunțată în rândul adolescentelor.

Țările fac acum primii pași pentru a ține în frâu utilizarea excesivă – și potențial dăunătoare – a marilor platforme de socializare.

Până la sfârșitul lunii august, platformele online cu peste 45 de milioane de utilizatori în UE – cum ar fi Instagram, Snapchat, TikTok, Pinterest, YouTube – vor trebui să se conformeze unei liste lungi de reguli.

Vor trebui să ofere o evaluare anuală a impactului designului, algoritmilor, publicității asupra minorilor și bunăstării lor mintale. Vor trebui să pună în aplicare măsuri concrete. De exemplu, ar putea include asigurarea faptului că algoritmii nu recomandă adolescentelor videoclipuri despre diete.

Platformelor li se va interzice, de asemenea, să urmărească activitatea online a copiilor pentru a le arăta reclame personalizate.

Bruxelles-ul lucrează și la elaborarea unor norme privind modul de proiectare a platformelor, astfel încât să protejeze minorii. Setul de reguli va fi gata anul viitor. Atenție însă: nu va fi bagheta magică pentru părinți, notează Politico.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite