Unicul centru pentru îngrijiri paliative din sud-estul României, Casa Soarelui, a fost închis

22 septembrie 2017, 20:16

În cei 15 ani de funcţionare, în centrul Casa Soarelui, din Constanţa, au găsit alinare peste 4 mii de bolnavi, aflaţi în faza terminală. Au primit îngrijiri, consiliere psihologică şi medicamente. Unii pacienţi s-au recuperat atât de bine, încât s-au putut întoarce, pentru scurt timp, acasă.

Aveam 25 kg. Dacă nu era pielea cădeau oasele pe jos. Cum m-a dus acolo, în două săptămâni m-a pus pe picioare.” – Letiţia Felicia Baciu, fostă pacientă.

Centru a fost deschis de o fundaţie, cu ajutor din Anglia. Clădirea este renovată şi are dotări moderne.  Acum, cei care au investit, dar şi bolnavii, trebuie să plece. Direcţia de Sănătate Publică, care e proprietara terenului, îl va scoate la licitaţie.

Reprezentanţii centrului spun că nu au bani să cumpere terenul.

Casa Soarelui era singurul centru de îngrijiri paliative din sud-estul ţării. Acum, bolnavii vor fi nevoiţi să meargă în alte judeţe, unde locurile sunt oricum insuficiente. La secţia de oncologie a Spitalului Judeţean Constanţa sunt 25 de paturi, însă pacienţii nu primesc îngrijiri paliative.

În România, 150.000 de persoane au nevoie anual de îngrijiri paliative. Însă centre specializate sunt numai 79, dintre care doar 19 de stat.

Astfel, numai unul din 10 bolnavi în faza terminală are parte de îngrijirile care i-ar face mai uşoare ultimele zile de viaţă.

Acum trei ani, Banca Mondială a aprobat un împrumut pentru îmbunătăţirea sistemului medical din România, inclusiv pentru construcţia unor centre paliative.

Însă proiectul e încă împotmolit în proceduri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite