Muzeul Județean Buzău, invitat să expună în Ungaria diadema hunică de la Gherăseni, însă nu s-a luat încă o decizie

30 ianuarie 2025, 20:31 (actualizat 30 ianuarie 2025, 23:18)

Rămân sau nu acasă exponatele de valoare ale muzeelor din România? Este o întrebare la care fiecare instituție de cultură încearcă să răspundă în aceste zile. Muzeul Județean Buzău primise o invitație pentru a expune în Ungaria o diademă prețioasă din secolul al IV-lea, însă nu a luat încă o decizie. Iar Muzeul Brukenthal are deja programate colaborări cu instituții de cultură din străinătate pe care spune, însă, că le va onora.

Diadema de la Gherăseni datează din secolele IV-V, perioadă care corespunde migrațiilor hunice. A fost descoperită în 1965, pe malul râului Călmățui, în comuna Gherăseni, de doi localnici care arau terenul agricol. Obiectul de podoabă este extrem de rar. Doar două astfel de diademe au mai fost descoperite în România, iar în total, în lume, există doar 25.

Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău: Are 20 de cm/4,5 cm, e decorată cu 143 de almandine de diferite de forme, așezate în lăcășuri speciale.

Diadema ar fi trebuit să ajungă la o expoziție în Ungaria. Invitația de participare a fost adresată Muzeului din Buzău la sfârșitul anului trecut.

Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău: Trebuie să învățăm din ceea ce s-a întâmplat în Olanda, tocmai de aici poziția noastră de a reconsidera și de a reevalua această oportunitate de a participa la o expoziție internațională. Diadema de la Gheraseni face parte din categoria acelor obiecte foarte rare, care reprezintă un punct forte al deținătorului.

Diadema de la Gherăseni nu are copie, este din bronz acoperit cu foiţă de aur și a mai fost prezentă la două expoziții internaționale: în 2007, în Germania, și în 2022, în Spania.

În prezent, poate fi admirată la Muzeul Național al Transilvaniei din Cluj-Napoca, unde se află încă din toamna trecută.

Și Muzeul Brukenthal din Sibiu are în vedere mai multe participări la expoziții internaționale.

Alexandru Chituţă, managerul Muzeului Brukenthal, Sibiu: Suntem invitați să avem o expoziție în Perugia, urmând ca, în 2026, să expunem la National Gallery. Încercăm să luăm cât mai multe măsuri de siguranță. A expune copii sau fotografii nu e o soluție.

Ministrul Culturii susține că, deocamdată, astfel de participări internaționale ar trebui amânate, până la modificarea legislației specifice care le reglementează.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite