Unde este Macron? Președintele francez dispare în plin cutremur electoral
Amenințați de un eșec electoral rapid, aliații lui Emmanuel Macron i-au spus acestuia să tacă, scrie POLITICO.
Ultima dată când Emmanuel Macron a fost văzut în public, purta o jachetă de aviator închisă la culoare, ochelari de soare Top Gun și o șapcă de baseball neagră.
Aspectul său incognito de star rock, în timp ce vota duminică în orașul de coastă Le Touquet, a atras o atenție deosebită pe rețelele sociale și pe canalele de știri.
Dar, în ciuda acelui moment de îndrăzneală, adevărul este că Macron a făcut un pas înapoi din ochii publicului în ultima vreme. În afară de angajamentele internaționale planificate, el nu a mai fost văzut pe sticlă aproape două săptămâni.
Duminica trecută, în loc ca Macron să apară la televizor pentru a-și consola camarazii răniți după înfrângerea uluitoare din primul tur al alegerilor parlamentare, Palatul Elysée a publicat o scurtă declarație a președintelui în care acesta făcea apel la unitate.
Pentru prima dată, alianța centristă a lui Macron, deja zdruncinată după alegerile europene din iunie, duce o luptă disperată fără liderul său.
Iar realitatea este că aliații săi nu îl vor în campanie: chipul lui Macron este chiar eliminat din materialele electorale.
„I s-a spus să se oprească. Și nu-i vorba că a auzit mesajul nostru, ci mai degrabă că a fost forțat să îl audă”, a declarat un oficial al partidului Renașterea, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre acest subiect sensibil.
„[Președintele] a subestimat cât de mult publicul a fost dezamăgit de personalitatea sa”, a adăugat oficialul.
În ultimele săptămâni, mai mulți grei ai partidului au făcut lobby pentru ca Macron să stea departe de campanie, în ceea ce un aliat-cheie a numit o necesară „dezmacronizare”. Un ministru a recunoscut chiar la televiziunea publică că imaginea lui Macron este „uzată”.
Pentru președintele plin de lozinci, îndrăzneț, în vârstă de 46 de ani, care este mereu în centrul atenției, care vine cu idei noi, care perturbă status quo-ul, noua realitate nu este una confortabilă.
Buncărul de la Elysée
Dar, asemenea unui Napoleon forțat să se exileze, Macron s-a întors să-și lingă rănile și își pregătește următoarea bătălie: să conducă Franța după ceea ce se așteaptă a fi o înfrângere răsunătoare duminică. Președintele francez ar putea fi nevoit să intre într-un guvern de „coabitare” cu partidul Adunarea Națională (AN) al lui Marine Le Pen, care se așteaptă să dețină cel mai mare grup din parlament.
În ultimele zile, Macron a fost ocupat să-și consolideze influența, numind mai mulți oficiali de top în Franța și făcând presiuni pentru ca aliații săi să obțină posturi-cheie la Bruxelles, atrăgând acuzații din partea lui Le Pen că organizează „o lovitură de stat administrativă”.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului a anunțat noi numiri în poliție și în forțele de securitate după ședința săptămânală a Cabinetului. De asemenea, au fost numiți zeci de înalți oficiali militari în armată, marină și forțele aeriene.
Erau așteptate mai multe numiri, dar, confruntat cu o revoltă tot mai mare față de remanierea administrativă, președintele a fost forțat să își reducă planul. O persoană familiarizată cu discuțiile de la Elysée a numit-o ironic „o retragere minoră”, potrivit Playbook Paris.
Ascuns în Palatul Elysée, președintele elaborează, de asemenea, scenarii pentru ce va urma, care includ o victorie zdrobitoare a extremei-drepte, un parlament cu AN ca cel mai mare grup al său și o coaliție care exclude extrema-dreaptă, potrivit mai multor oficiali.
Mai mulți aliați ai lui Macron au evocat posibilitatea construirii unei coaliții libere, asemănătoare cu ceea ce reușesc să facă partidele din Spania sau Germania.
„Poate că este o oportunitate de a reinventa modul în care guvernăm”, a declarat premierul francez Gabriel Attal la radio, adăugând că un parlament „plural” ar putea apărea în urma alegerilor, cu „mai multe grupuri politice de dreapta, de stânga și de centru care ar putea lucra împreună, proiect cu proiect”.
Dar o astfel de alianță depinde de rezultatele de duminică și ar fi posibilă numai dacă Macron ar fi de acord să lucreze cu extrema-stângă sau dacă socialiștii, verzii și comuniștii ar fi de acord să se despartă de partenerul lor de coaliție, Franța Nesupusă. Ambele perspective par foarte îndepărtate.
Încă în joc
Dar cât timp va sta Macron departe de camerele de luat vederi? Se pare că nu prea mult.
Duminică seara, după deznodământ, președintele va trebui să pivoteze spre alegerea unui nou prim-ministru, ceea ce ar putea dura săptămâni dacă nu există o majoritate clară în parlament.
„El va prelua din nou conducerea ca garant al instituțiilor Franței”, a declarat același oficial al partidului citat mai sus. În cazul în care extrema-dreaptă obține o majoritate largă, Macron ar fi presat să îl nominalizeze pe liderul AN, Jordan Bardella, ca prim-ministru. În caz contrar, președintele ar putea fi implicat în lungi discuții de coaliție cu rivalii săi actuali din stânga și din dreapta.
Dar este greu de văzut cum se vor reface relațiile cu aliații liberali ai lui Macron și cum se va îmbunătăți imaginea sa în rândul publicului larg. Cota sa de popularitate a scăzut vertiginos în ultimele săptămâni, potrivit mai multor sondaje.
În campania electorală, Attal, una dintre puținele figuri populare din guvern, zâmbește cu dinții încleștați atunci când alegătorii îi spun că nu îl plac pe șeful său. În contextul în care politica franceză se află în plină criză, Macron este descris drept „nebun”, „un agent al haosului” și învinuit că supraveghează un „fiasco”.
Pe termen scurt, niciun fel de talisman „Top Gun” nu va schimba asta.