Un tată își caută zilnic băiatul pe stradă, unde a ajuns să trăiască din cauza drogurilor. Un caz descoperit de o echipă a TVR

27 februarie 2024, 20:50

A devenit instabil psihic și are cangrenă la mână, de la administrările repetate de stupefiante. Nici tatăl, nici statul nu îl pot ajuta dacă tânărul nu acceptă internarea. Cazul ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care au încercat deja beţia drogurilor ori sunt tentați s-o facă. Traficanții vor apărea în curând într-un registru, în baza legii votate azi în Parlament.

În zona unui cunoscut bulevard din Capitală, un bărbat în vârstă a ajuns să vină zilnic. Își caută fiul dependent de droguri ca să-i dea haine curate, bani și mâncare. Asta face tatăl de ani de zile. Băiatul lui are acum 36 de ani. L-am însoțit și noi la întâlnirea de azi.

Tatăl: E băiatul meu, e sufletul meu.

El e pe consum de ceva?

Fiul: Pe legale, dar nu am mai consumat în ultimul timp.

În ultimul timp nu ai mai consumat nimic?

Fiul: Nu prea, de câteva zile.

Şi cum te simţi?

Fiul: Heroină nu am mai consumat de 13 ani. Legale!

În realitate e vorba de etnobotanice, vândute ani buni în România în magazine de specialitate, când nu exista o lege care le interzicea. Abia în 2012 au fost închise ultimele magazine, unul chiar de lângă sediul Poliței Române. După atâtea înțepături, rana de la mâna dreaptă a bărbatului s-a infectat și s-a extins. Drogurile l-au afectat atât de mult, încât nu mai înțelege starea în care se află.

Cătălin Țone, expert antidrog: ‘‘Drogurile sintetice din clasa catinonelor sau canabioizilor care sunt foarte puternice dau dependență rapidă și unele dintre ele, din cauză că atacă sistemul imunitar, afectează și se dezvoltă anumite boli și pe fondul neîngrijirii și a lipsei de alimentație precare. Se creează acele cangrene, de multe ori se ajunge la amputarea uor membre.

Tatăl nu vrea decât să își salveze fiul. Își amintește cum a început nenorocirea.  

Tatăl: Vreau să fie internat, cel puțin să nu moară, chiar dacă îi amputează mâna, orice să-i facă. A terminat 8 clase și primul an de liceu. Nu a mai continuat liceul, din cauza drogurilor și a anturajului. S-a tot ferit, mă mințea, nu știam despre ce e vorba. Lua bani de la prieteni, în numele meu. Toți îl cunoșteau și îl ajutau.

Astfel de drame se petrec sub ochii tuturor, pe străzi. Abia acum a adoptat Parlamentul legea de înființare a Registrului traficanților de droguri.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: E adresată mai ales pentru protejarea tinerilor, o categorie de populație foarte afectată de flagelul traficului de droguri. Registrul e organizat după modelul registrului agresorilor sexuali și în el vor fi înscriși toți cei care au comis infracțiuni legate de traficul de droguri. Procentul de recidivă e foarte ridicat în cazul persoanelor care comit infracțiuni din sfera traficului de droguri.

Odată eliberați din închisoare, traficanții care vor apărea în registru vor fi obligați să se prezinte periodic la poliție, atunci când li se vor cere informații despre locurile în care se deplasează și cu cine se întâlnesc. Este însă doar un instrument de luptă cu acest fenomen care distruge atâtea vieți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă