Un spion rus a reușit să lucreze în ministerul britanic de Externe și chiar s-a întâlnit cu viitorul rege

Spioni, servicii secrete / Foto: captură video
8 februarie 2024, 10:24 (actualizat 8 februarie 2024, 10:26)

Un presupus spion rus a reușit să obțină azil în Marea Britanie, apoi să lucreze în Ministerul de Externe, unde a accesat secrete militare și informații britanice și chiar s-a întâlnit cu viitorul rege. Totul pe baza unor minciuni. El a susținut că fugea de talibani și că a venit direct din Afganistan, deși a trăit timp de șase ani în Rusia, scrie The Times.

Refugiatul din Afganistan, acuzat de spionaj pentru agenția de informații militare a Rusiei, a lucrat, de asemenea, pentru GCHQ și MI6, a declarat un tribunal.

El a lucrat cu doi prim-miniștri și s-a întâlnit cu Prințul Charles și Prințul William în timpul vizitelor în Afganistan, în timp ce era angajat pentru guvernul britanic. În cele din urmă a obținut atât cetățenia rusă, cât și cea britanică.

Presupusului spion i-a fost ridicată cetățenia britanică în 2019, după ce MI5, serviciul de securitate, a crezut că era un agent al GRU, agenția militară de informații rusă acuzată de orchestrarea atacului cu agent neurotoxic din Salisbury, în urmă cu un an. Guvernul a susținut că el reprezintă un risc pentru securitatea națională dacă va fi lăsat să revină în Marea Britanie.

Presupusul spion, care poate fi identificat doar ca C2, neagă că ar fi fost agent sau că ar reprezenta un risc pentru securitatea națională, dar a dezvăluit că MI5 l-a acuzat că a fost pregătit ca agent rus încă de la vârsta de cinci ani. El face apel împotriva deciziei guvernului de a-i retrage cetățenia britanică în cadrul unei audieri în fața Comisiei speciale de apel pentru imigrație (SIAC).

C2 a intrat în Marea Britanie în 2000 și a primit azil după ce a susținut că fugea de talibani și că a venit direct din Afganistan, deși a trăit timp de șase ani în Rusia.

El susține că a continuat să lucreze pentru GCHQ, MI6, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și multe altele. SIAC a fost informat că a avut acces la documente „strict secrete” în timp ce lucra pentru guvernul britanic în Marea Britanie și Afganistan.

Dezvăluirile sunt jenante pentru guvernul britanic, având în vedere accesul acordat presupusului spion în timp ce amenințarea din partea Rusiei era în continuă creștere.

În 2006, la scurt timp după ce C2 a declarat că a fost angajat al GCHQ, guvernul britanic a acuzat Rusia că l-a otrăvit pe disidentul Alexander Litvinenko cu poloniu la Londra. Litvinenko a murit câteva săptămâni mai târziu, iar guvernul britanic a expulzat ofițerii de informații ruși ca răspuns.

În ultimii ani, înalți oficiali din domeniul securității au avertizat în mod repetat cu privire la campania de influență și spionaj exercitată de Rusia. În cursul acestui an, cinci persoane, acuzate că au făcut parte dintr-o rețea de spionaj rusă care a desfășurat activități de supraveghere în Marea Britanie, vor fi judecate la Old Bailey.

Constatările sunt, de asemenea, urmarea unor preocupări de securitate de lungă durată privind lipsa de rigoare și de control în sistemul de azil, după ce o serie de solicitanți au mințit sau și-au exagerat situația pentru a putea rămâne în Marea Britanie.

De la Afganistan la GCHQ


C2 și-a petrecut copilăria sub regimul sovietic din Afganistan, înainte de a plăti un traficant de persoane pentru a-l duce în Rusia în 1994, după prăbușirea guvernului. S-a stabilit în Rusia și a studiat limba și literatura rusă înainte de a se căsători cu o cetățeancă rusă. A ajuns în Regatul Unit în 2000 cu ajutorul unui traficant de persoane.

Contrabandistul i-a obținut un pașaport rusesc fals și a cumpărat un pachet de vacanță în Caraibe, pentru care a tranzitat Heathrow. În loc să se îmbarce în avionul de legătură, s-a prezentat la oficialii de la imigrație din Londra și a cerut azil, spunând că a venit direct din Afganistan.

C2 a recunoscut în fața instanței că a mințit în cererea sa de azil. El a spus că a ascuns faptul că a trăit în Rusia de teama de a nu fi deportat. În schimb, a susținut că a venit direct din Afganistan pentru că familia sa era amenințată de mujahedini, ceea ce era „cea mai bună poveste”. Rory Dunlop KC, din partea guvernului, se întreabă dacă nu cumva traficantul era un agent rus.

După ce a sosit în Marea Britanie în 2000, C2 a primit un permis excepțional de ședere, iar ulterior a fost acceptat ca cetățean britanic. Instanței i s-a spus că a început să lucreze ca interpret independent pentru organisme publice, inclusiv pentru poliție, tribunale și Ministerul de Interne, înainte, spune el, de a fi angajat de GCHQ.

Pentru acest post, el susține că a beneficiat de un control de securitate dezvoltat, cea mai avansată formă de autorizare de securitate. Guvernul neagă acest lucru și a refuzat să confirme dacă a fost vreodată angajat de serviciile de securitate. C2 a pus la dispoziția SIAC formularele sale de verificare și scrisoarea de la GCHQ prin care i se oferea un contract.

De asemenea, instanței i s-a spus că a continuat să lucreze pentru Ministerul Apărării, MI6 și NATO și că a fost naturalizat ca cetățean britanic. Loc de muncă la Ministerul Afacerilor Externe

La sfârșitul anilor 2000, C2 s-a mutat în Afganistan pentru a lucra pentru Ministerul Afacerilor Externe. În această perioadă a întâlnit membri ai familiei regale și politicieni de rang înalt, printre care Gordon Brown și David Cameron. El susține că a supraviețuit mai multor tentative de asasinat. De asemenea, în această perioadă, el susține că un membru al ISI, serviciile de informații pakistaneze, a încercat să-l recruteze.

El susține: „Mi-am dat seama că era la pescuit de informații, căutând să afle ce arme am folosit și ce arme vor fi predate guvernului afgan.”

Relații strânse cu Rusia

După ce a părăsit biroul de la externe, C2 a continuat să lucreze în Afganistan într-o varietate de roluri care i-au permis să aibă relații apropiate cu oficiali ruși și a vizitat Rusia de cel puțin șase ori. El a recunoscut marți, în fața instanței, că a dat mită în numerar către doi atașați militari ruși, iar MI5 i-a spus ulterior că aceștia erau agenți GRU. De asemenea, el s-a întâlnit ulterior cu un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe.

El a recunoscut că le-a transmis acestora copii ale cărții sale de identitate și informații comerciale legate de NATO, dar a spus că materialele nu erau confidențiale. El a spus că au discutat adesea, adăugând: „El mi-a trimis și eu i-am trimis poze cu femei goale”.

El a declarat că, în timp ce lucra pentru o companie privată, era o practică obișnuită să plătească comisioane intermediarilor implicați în tranzacții, adăugând: „Fie că vrem să o numim mită sau contabilitate neoficială …”

El susține că l-a întâlnit pentru prima dată pe unul dintre ei la o petrecere a ambasadei și a spus că nu a bănuit niciodată că vreunul dintre cei doi bărbați ar fi ofițeri ai serviciilor secrete rusești.

C2 a spus: „Afganistanul era în război … De la diplomați la trupe, de sus până jos, toată lumea căuta informații și cunoștințe.”

De asemenea, a făcut deplasări în străinătate cu cei doi atașați militari, unde susține că au discutat despre politică. Întrebat despre obiectivele Rusiei în Afganistan, el a răspuns: „Există și acum dispute între Rusia și Occident, dar ce legătură are asta cu mine?”.

Adresându-se lui C2, domnul judecător Jay a declarat: „Nu avem nici o problemă: „Cred că vi se sugerează că ar trebui să fiți destul de naiv ca să credeți că cineva ca el [unul dintre activele GRU] nu a fost un agent militar rus”.

Întoarcerea în Marea Britanie și expunerea

C2 a continuat să lucreze în Afganistan până la căderea Kabulului. În această perioadă, serviciile de securitate britanice au devenit suspicioase cu privire la relația sa cu Rusia.

C2 a declarat că, atunci când a zburat la Londra de la Kabul pentru a-și vedea familia, i s-a cerut să se întâlnească cu un ofițer al serviciilor secrete britanice și cu un al doilea om de la FBI. A fost interogat cu privire la legăturile cu agențiile de informații și la întâlnirile cu agenți GRU.

C2 a declarat că britanicul, care și-a spus „Robert”, l-a acuzat că a fost antrenat de GRU încă de la vârsta de cinci ani și că a intrat în Marea Britanie în 2000 pentru a lucra ca agent GRU. Potrivit lui C2, i s-a mai spus că e-mailurile și telefonul său sunt monitorizate.

În timpul unei a doua întâlniri, mai târziu în acel an, C2 a declarat că i s-a cerut să facă un test cu detectorul de minciuni și i s-a spus că nu l-a trecut. El susține că Robert i-a spus că MI5 știa, cel puțin din 2004, că era în contact cu Moscova. C2 a declarat că i-a spus că acest lucru era „neverosimil”, având în vedere autorizația sa de securitate. Două luni mai târziu, C2, care se întorsese la Kabul, a fost informat că i se va retrage cetățenia britanică.

Apărarea sa

În instanță, săptămâna aceasta, avocatul lui C2, Robert Palmer KC, a declarat că C2 și-a pus viața în pericol în timp ce lucra pentru Ministerul de Externe în Afganistan și că a avut un „istoric de loialitate față de Regatul Unit”. El a negat că ar fi reprezentat un risc pentru securitatea națională sau că ar fi fost agent.

C2 i-a întâlnit pe ofițerii ruși doar după ce a părăsit serviciul guvernamental, moment în care nu a avut acces la documente secrete, a susținut el.

El a spus că evaluările de securitate națională în cazul său au spus inițial că C2 „este considerat” un agent GRU, dar acest lucru a fost schimbat ulterior la timpul trecut.

Evaluarea de securitate, a spus el, a fost „exagerată”.

Un martor al securității naționale, identificat în fața instanței ca fiind FL, a declarat: „Supraevaluarea depinde de momentul în care considerați că secretele de stat ar putea expira”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite