Un pod lung de aproape 3 kilometri s-a prăbușit în Baltimore, Statele Unite, după ce un cargobot a lovit unul dintre piloni

26 martie 2024, 10:53 (actualizat 26 martie 2024, 16:51)

În Baltimore, Statele Unite, a fost decretată stare de urgență după ce un pod lung de aproape trei kilometri s-a prăbușit în câteva secunde după ce o navă de transport a lovit unul dintre piloni. Structura metalică s-a prăbușit ca un castel de cărți de joc. Era trecut de ora unu dimineața așa că traficul nu era intens.

Totuși, presa americană vorbeşte de câteva maşini căzute în apele reci ale râului. Doar câteva secunde au trecut de la impacul cargobotului cu unul dintre pilonii podului până la prăbușirea construcției.

Practic, vehiculele care se aflau în trafic în acel moment nu au avut nici o șansă. Totul a fost surprins de la distanță de camerele de supraveghere ale unei patrule fluviale care a și dat alarma.

Echipele de salvare caută în apele râului Patapsco 20 de persoane care se aflau într-un număr neprecizat de vehicule.

James Wallace. șeful departamentului de pompieri din Baltimore: Am putut să scoatem din apă doi oameni. Unul a refuzat să ajutor, transport, a spus că nu e rănit şi se descurcă. Al doilea, a fost transportat la urgențe şi este în stare gravă.

Nu există absolut niciun indiciu că ar fi vorba de terorism

Poliția din Baltimore a declarat că nu există dovezi că ciocnirea navei care a provocat prăbușirea podului Francis Scott Key a fost intenționată.

„Nu există absolut niciun indiciu că ar fi vorba de terorism, că acest lucru a fost făcut intenționat”, a declarat șeful Richard Worley în cadrul unei conferințe de presă. FBI a declarat că se alătură anchetei privind cauza coliziunii.

Nava era pilotată de un pilot local

Nava de containere Dali, care tocmai plecase din portul Baltimore și se îndrepta spre Colombo, Sri Lanka, nu era pilotată de propriul echipaj, ci de piloți locali, care sunt folosiți special pentru a evita accidente precum cel care a avut loc marți dimineață devreme.

„Piloții mută navele în și din Portul Baltimore”, a declarat secretarul pentru transporturi din Maryland, Paul Wiedefeld, în cadrul unei conferințe de presă marți, citat de CNN.

Rapoarte privind vehicule în apă

Potrivit unui ofițer de relații publice Kimberly Reaves din Districtul 5 al Pazei de Coastă, citat de CNN, există rapoarte privind vehicule în apă, potrivit lui Reaves, care spune că Paza de Coastă are în acțiune „mai multe” unități de intervenție pentru o misiune de căutare și salvare.

„Unitățile Gărzii de Coastă aflate la fața locului includ bărci mici de la Stația Annapolis și Stația Curtis Bay și un elicopter de la Stația Aeriană Atlantic City”, se arată în declarație.

Nava container care a lovit podul Kez din Baltimore naviga sub pavilion Singaporez și ar fi trebuit să ajungă în Sri Lanka

Cargoul care a lovit podul Francis Scott Key Bridge din Baltimore este o navă de containere sub pavilion Singapore, DALI, potrivit datelor unui site de monitorizare maritimă și a unui ofițer al Pazei de Coastă.

Site-ul de monitorizare maritimă, MarineTraffic, a arătat că nava sub pavilion Singapore s-a oprit în Baltimore, de unde a plecat cu destinația Colombo, Sri Lanka.

Cel mai mare port din SUA pentru mărfuri specializate

Portul Helen Delich Bentley din Baltimore este cel mai mare port din SUA pentru mărfuri specializate (în special pentru mărfuri pe roți, cum ar fi camioanele și remorcile) și instalații de manipulare a mărfurilor în vrac.

Se estimează că aproximativ 800.000 de vehicule au trecut prin port în 2023, transportând un număr record de 1,3 milioane de tone de mărfuri importate.

Momentul prăbușirii surprins de camerele de supraveghere

O cameră de supraveghere a poliției fluviale a surprins momentul prăbușirii construcției. În momentul accidentului pe pod erau câteva mașini care au căzut în râul pe care îl traversa podul Key.

O operațiune de salvare este în plină desfășurare, iar presa americană mai multe persoane au căzut în apele reci ale râului.

Structura metalică lungă de 2,7 kilometri a fost inaugurată acum 47 de ani.

Operațiune de salvare contracronometru

Condițiile de îngheț și vizibilitatea limitată la locul prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea „reprezenta un motiv de îngrijorare” în timp ce echipele de salvare caută cel puțin 20 de persoane despre care se crede că au căzut în apă, scrie CNN.

Kevin Cartwright, directorul de comunicare al Departamentului de Pompieri din Baltimore, a declarat pentru CNN că lucrează cu Paza de Coastă a SUA și că o echipă de scafandri se află în râu pentru operațiuni de căutare și salvare, în condițiile în care temperatura este de minus un grad.

Incidentul a avut loc la ora locală 01:30 a.m., în condiții de vizibilitate limitată, așa că lucrăm intens, având în vedere temperaturile din mediul înconjurător, precum și temperaturile apei, pentru a încerca să salvăm și poate să recuperăm persoane”, a declarat Cartwright.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite