Un monument al Cetății Medievale Sighișoara, Biserica Mănăstirii, va fi redat circuitului turistic după finalizarea restaurării
Biserica fostei Mănăstiri Dominicane, aflată chiar lângă Turnul cu Ceas, este unul dintre cele mai importante monumente ale Cetații Medievale din Sighișoara, dar este și unul dintre lăcașurile de cult reprezentative ale comunității săsești de aici. Biserica a aparținut în trecut Mănăstirii Dominicane, care exista pe locul actualei primării a Sighișoarei, și este lăcașul de cult în care cultul evanghelic și-a ținut slujbele de la Reformă încoace.
În ultimele decenii, monumentul s-a degradat constant, mai ales că ultima restaurare fusese realizată acum aproape un secol, în 1929. Interiorul, reparat pe alocuri în anii 80 era într-o situație mai bună, dar exteriorul se afla într-o stare avansată de degradare, mai ales ferestrele și acoperișul, din cauza cărora ploua în biserică.
”Problema cea mai mare era a ferestrelor, pt ca deja ploile incepeanu sa atinga partea de interior, scurgerile, problemele de la invelitoare erau suficient de grave pe alocuri, dar totusi, destul de bine intretinuta fata de alte biserici pe care eu le-am vazut de aceasta dimensiune”, spune Aurora Târșoagă, șef proiect restaurare.
După doi ani de analize și cercetări arhitecturale, lucrările de restaurare au început în 2019. Valoarea proiectului se ridică la circa un milion de euro, iar parohia Evanghelică Sighișoara a asigurat fondurile exclusiv din surse proprii, întrucât Biserica Mănăstirii nu este biserică fortificată, pentru a beneficia de finanțările europene acordate pentru restaurarea acestui tip de monumente, și nu a primit bani nici din alte surse guvernamentale sau locale.
”Aceste lăcașuri de cult sunt în primul rând monumente istorice, nu ne-am putea închipui cum ar arată Sighișoara fără Biserica Mănăstirii, fără Biserica din Deal, fără Turnul cu Ceas, asta-i faima Sighișoarei și trebuia întreprins ceva, nici nu am stat pe gânduri să o dăm altcuiva, deocamdată cât putem noi că comunitate, o vom întreține.29:19 Și dacă nu, sigur, ca și și autoritățile statului român, prin Min Culturii, prin aut locale au o obligație față de un monument istoric care e în primul rând al țării respective”, spune Bruno Frohloch, prim-preot în comunitatea evanghelică Sighișoara.
Lucrările de restaurare a Bisericii Mănăstirii din Cetatea Sighișoarei sunt în cea mai mare parte executate, iar echipa de restauratori speră ca ele să se încheie în acest an, iar monumentul să fie redeschis pentru vizitatori.