Un diagnostic pus pe internet poate avea urmări grave. Sfaturile din online nu țin locul indicaţiilor unui medic
Sfaturile de pe internet nu țin locul indicaţiilor unui medic, ne atrag din nou atenția cadrele medicale, mai ales în această perioadă, în care numărul infecțiilor respiratorii a ajuns la un nou record. Dacă știm cu ce ne-a trecut o răceală până acum, nu înseamnă că și acum acele medicamente își vor face efectul. Dar cea mai mare problemă este cea a supramedicaţiei, când ajungem să luăm doze prea mari tocmai pentru că nu discutăm cu specialiștii.
În această perioadă, în care numărul infecțiilor respiratorii este în creștere, am putea fi tentați să apelăm la o căutare rapidă pe internet, în locul unei discuții cu medicul de familie.
Prin telefon, Gindrovel Dumitra – vicepreședintele Societății Naționale de Medicină de Familie: Pentru pacienții care aleg să nu meargă la medicul de familie sau la medic în general, riscul supramedicației, dar și a medicației greșite e foarte mare. Există și posbilitatea să își administreze antibiotic, este cea mai mare greșeală pentru că cele mai multe infecții sunt infecții virale și în niciun caz bacteriene, astfel încât antibioticul nu ajută în niciun fel, ba chiar, uneori, ne încurcă.
Datele unui studiu realizat de Asociația Română a Producătorilor de Medicamente fără prescripție, arată că doar 10% dintre români consultă medicul pentru afecțiuni minore, dar şi că 62% dintre români, confruntaţi cu simptomele unei afecţiuni minore, au folosit produse care se eliberează fără reţetă.
Dar internetul, atenție, nu ține locul medicului.
CORNELIU SARADAN – medic, Direcţia de Sănătate Publică Botoşani: Una este să cauți un termen, când nu îl înțelegi, ca un dicționar, un dicționar medical și alta este să iei niște sfaturi pe care le gășesti acolo.
În funcţie de intensitatea şi durata simptomelor românii fie nu iau nicio măsură şi ignoră semnele sau folosesc remedii populare şi leacuri băbeşti. Ajung să ceară sfatul farmacistului atunci când situaţia evoluează şi apeleaza la medic doar ca ultimă soluţie, atunci când simptomele indică ceva mai grav.
Problema nu este doar automedicaţia, ci şi faptul că tot mai mulți români folosesc internetul pentru a-şi pune un diagnostic. Și din această cauză, de multe ori ajung în stare gravă la spital.
RALUCA GURALIUC – medic șef UPU Botoșani: Sfătuiesc pe fiecare pacient care suferă de o patologie, indiferent de care este, în momentul în care se acutizează sau în momentul în care este stadiul cronic, reevaluarea și consulturile de specialitate să fie făcute de către medicii specialiști.
Același studiu al Asociației Române a producătorilor de medicamente fără prescripție arată că 32% dintre români au cumpărat medicamente la recomandarea unui medic, iar 29% la recomandarea unui farmacist.