Un ceas de buzunar care a aparţinut unui pasager de pe Titanic ar putea obţine 50.000 de lire sterline la licitaţie

Un ceas de buzunar de damă descoperit printre lucrurile unuia dintre pasagerii care a murit în timpul călătoriei inaugurale a celebrului Titanic s-ar putea vinde la licitaţie contra sumei de 50.000 de lire sterline (66.000 de dolari), potrivit DPA.
Hans Christensen Givard, în vârstă de 27 de ani, pasager la clasa a doua, s-a numărat printre cele 1.500 de persoane care şi-au pierdut viaţa când vasul a lovit un aisberg în 1912.
Givard călătorea spre Statele Unite însoţit de doi prieteni care au murit de asemenea pe Titanic.
Ceasul a fost descoperit atunci când trupul lui Givard a fost recuperat din Atlanticul de Nord şi a fost îngropat în Halifax, Canada.
În buzunare mai avea un carnet de economii, chei, bani într-un portofel, un ceas de argint, un compas şi un paşaport.
A fost de asemenea recuperat un ceas de damă aurit, care prezintă urme de coroziune din cauza apei sărate.
Toate aceste obiecte au fost restituite fratelui lui în Danemarca, iar ceasul este scos la licitaţie de moştenitorii acestuia.
Soarta tragică a lui Givard i-a inspirat pe curatorul Jesper Hjermind şi pe nepoata lui, jurnalista Mette Hjermind McCall, care locuieşte în Statele Unite, să scrie o carte intitulată ”Titanic – De Danske Fortćllinger (Titanic – The Danish Stories)”, în care este menţionat ceasul de buzunar.
A fost de asemenea expus de Claes Goran Wetterholm, principala autoritate locală pe tema elementului scandinav al poveştii Titanic, în Copenhaga în 2012.
Ceasul va fi scos la vânzare de casa de licitaţii Henry Aldridge and Son, cu sediul în Devizes, comitatul Wiltshire, pe 26 aprilie.
”Acest obiect este documentat în lista oficială cu lucruri care i-au aparţinut lui Hanas întocmită de autorităţile din Halifax, Nova Scotia, în săptămânile care au urmat tragediei de pe Titanic; a rămas în familia lui de atunci”, a precizat licitatorul Andrew Aldridge.
”A fost unul dintre principalele obiecte de pe Titanic expuse în Tivoli, Copenhaga, în 2012 şi care îi ilustrează importanţa”, a adăugat el.
”Acele ceasului au încremenit în momentul când apele îngheţate ale Atlanticului de Nord i-au înghiţit nu doar proprietarul, ci şi pe cel mai faimos pachebot din toate timpurile, Titanic, pe 15 aprilie 1912”.
sursa Agerpres