Un an politic agitat. În 2019 ne vom alege europarlamentarii şi preşedintele

3 ianuarie 2019, 10:19

România a început anul 2019 ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, cu un mandat marcat de disputele politice interne. Dar şi guvernul şi preşedinţia au sfârşit prin a declara că suntem pregătiţi să ne achităm de misiune. A făcut-o chiar şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în ciuda unor rezerve exprimate în presa internaţională. Armistiţiul politic intern tacit se limitează însă la mandatul de şase luni de la preşedinţia Uniunii. Unele surse dau ca sigură o ordonanţă pentru graţiere şi amnistie în luna ianuarie.

Tot la început de an ar trebui să se tranşeze şi soarta miniştrilor Dezvoltării şi Transporturilor în guvern, căci Curtea Constituţională îl obligă pe preşedinte sa ia act de demisia actualilor titulari. De altfel, în PSD circulă inclusiv ideea unei plângeri pentru înaltă trădare a preşedintelui Iohannis, doar că cei de la ALDE sunt mai degrabă reticenţi. De altfel, coaliţia va avea de trecut un mare test, cel al stabilirii candidatului la prezidenţiale. Pentru europarlamentarele din mai, lucrurile sunt clare, cele două partide vor merge separat. La sfârşitul anului avem însă alegeri prezidenţiale. Klaus Iohannis a anunţat deja că doreşte un nou mandat, Călin Popescu Tăriceanu dă semne că vrea să intre în cursă. Chiar Ion Iliescu l-a indicat drept cel mai potrivit candidat al Alianţei.

Dincolo de aceste repere, în câteva săptămâni Viorica Dăncilă împlineşte un an de când este prim ministru şi devine, astfel, cel mai longeviv şef de guvern de la instalarea la putere a coaliţiei PSD-ALDE

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă