Un an de la explozia de la Crevedia. „Nu s-a schimbat nimic”, spune unul dintre cei care și-au pierdut familia. Șase oameni au murit și peste 50 au fost răniți

Un an de la explozia de la Crevedia / Profimedia Images
26 august 2024, 13:15 (actualizat 26 august 2024, 19:33)

A trecut un an și nu s-a schimbat nimic, spune unul dintre cei care și-au pierdut familia în exploziile de la Crevedia. Pe 26 august 2023 a explodat stația GPL din localitate. Șase oameni au murit și peste 50 au fost răniți. Zeci de semne de întrebare au apărut atunci. Răspunsuri, prea puține.

Sunt oameni încă pe drumuri, cu sechele sau care îşi plâng morţii. Abia în iunie dosarul celor doi patroni a fost trimis în judecată. Dar acuzaţiile nu au legătură cu durerea victimelor. Cei doi trebuie să răspundă pentru distrugere și pentru că nu au luat măsuri de securitate și sănătate în muncă.

“Am trăit cu gândul ăsta de 13 ani, că o să se întâmple ceva, aveţi cuvântul meu. Și s-a întâmplat. Eram afară şi am auzit explozia peste casa vecinului”, spune Ionel Petre, una dintre victimele exploziei.

Despre Ionel Petre medicii au spus că vă mai trăi doar câteva ore după ce a fost transferat în Italia. Dar a avut puterea să supravieţuiască. Casa lui e gard în gard cu stația GPL.

“Când m-am văzut în mijlocul flăcărilor, în faţa mea era doi-trei metri de flacără, mi-am ţinut respiraţia, nu ştiu de ce, aşa mi-a venit în gând. Asta m-a salvat, altfel puteam să mor ca ceilalţi”, mărturisește bărbatul.

CITEȘTE și Sinistrații din Crevedia, uitați de autorități, au mers la vot pentru schimbare

Șase oameni au murit în urma exploziilor de pe 26 august de la Crevedia. La un an de la tragedie, se văd încă semne de doliu. Deşi în apropiere de fosta staţie GPL, câteva case au fost renovate, chiar vizavi, unde locuinţele au fost spulberate complet, câteva lumânări amintesc de cei care şi-au pierdut viaţa acum un an.

Tatăl lui Valentin a fost unul dintre cei care a ajuns la spital cu arsuri pe o mare parte din suprafaţa corpului. La câteva zile după, a murit la spital. Din casa în care a copilărit Valentin nu a mai rămas nimic şi  nu crede că vreo sumă de bani poate acoperi faptul că și-a pierdut tatăl.

Valentin Mirea, fiul uneia dintre victime:Era ca un front de luptă aici, ziceai că a fost război, cenușă peste tot, cisternele arucante cum au sărit. Mirosea tot a ars, cenușă, o liniște stranie, te vedeai în altă lume, nu mai credeai că ești la tine în curte. Am încercat să caut un lucru care să îmi readucă aminte de tata măcar, nu a fost posibil să mai readucem nimic”.

Opt case au fost distruse total, iar alte 80 au fost avariate parţial. O parte dintre acestea, anunță proprietarii firmei care deținea stația GPL, au fost renovate, iar 66 de persoane au primit despăgubiri. 11 milioane de lei a plătit compania celor care au optat pentru bani, anunță firma, într-un comunicat de presă.

“Eforturile Flagas și ale asociaților ei, domnii Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, s-au concretizat până la acest moment în despăgubiri acordate către 66 de persoane, localnici din Crevedia. Trei gospodării au fost, la opțiunea proprietarilor, reabilitate sau reconstruite, iar persoanelor care – în marea majoritate – au optat pentru bani, le-au fost achitate în total aproximativ 11 milioane de lei”, spun proprietarii.

Tot ei explică faptul că speră ca în curând să cadă la înţelegere şi cu restul celor care au avut de păgubit în urma exploziilor. Însă:

“Eforturile noastre nu vor putea însă satisface, de pildă, pretenții individuale de 10 milioane de euro, nici pretenții de 50.000 de euro acolo unde paguba este de 5.000 de lei”.

CITEȘTE și Cauza exploziei de la Crevedia – o scânteie produsă cu ranga. Stenograme: ”A dat cu ceva în vană s-o închidă” / ”De-aia le e frică, că îi torn”

În timpul exploziilor, Sorin și-a pierdut ambii părinți. Mama sa a fost spulberata de explozie, iar tatăl lui a murit după ce și-a văzut soția fără suflare.

Sorin Barbu, fiul uneia dintre victimele exploziei: “Mama a vorbit cu soră-mea la telefon, i-a zis că e mult  gaz prin curte. Soră-mea a zis să intre în casă. S-a auzit un țipăt și o bubuitură. Domnul procuror spune că nu are legătură moartea tatălui cu ce s-a întâmplat aici, cu toate că domnul procuror care a instrumentat dosarul i-a acuzat de ucidere din culpă. (…) Șocul ăla pentru domnul procuror nu a contat, că și-a văzut soția arsă, femeie cu care ai trăit 30 și ceva de ani”. 

În sprijinul pompierilor, în acea noapte, au venit și angajații unei companii de alimentare cu apă din Buftea. Între ei şi Cristian Cocârţă.

“În mintea mea se derulează tot felul de amintiri, începând de la oamenii aceia care încă mai trăiau și erau arși. Din cauza incendiului foarte mare, a fumului negru și a căldurii excesive,   nimeni nu se putea apropia să vadă ce e acolo. Am vrut să aprind câteva lumânări, dar îmi este frică vegetația este foarte uscată” , își amintește Cristian Cocârţă.

A avut arsuri pe 45% din suprafaţa corpului, iar împreună cu Ionel Petre au fost transferaţi în Italia, într-o clinică specializată în tratamentul marelui ars.

“Inițial am vrut să cer daune și am fost de acord să renunț la tote acțiunile mele, dar uitându-mă la  atitudinea lor sfidătoare și acțiunile lor neomenești, am să cer pedeapsa maximă, pentru că am dreptul ăsta, banii nu îmi aduc vreo satisfacție”, mărturisește bărbatul.

Daniel Ionuț Doldurea  și Cosmin Ionuț Stângă, cei doi patroni ai stației GPL din Crevedia au fost trimiși în judecată pe 12 iunie pentru distrugere din culpă, neluarea și nerespectarea măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă.

Iar dosarul care privea modul în care Raed Arafat și alți trei ofițeri din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au condus operațiunea pompierilor de la Crevedia din 2023 a fost clasat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite