Un an de la atacul Hamas în Israel. Firul evenimentelor. Câteva zeci de persoane sunt încă în mâinile teroriștilor

7 octombrie 2024, 14:29 (actualizat 7 octombrie 2024, 19:21)

Dintre cei 250 de locuitori ai Israelului care au fost luați ostatici, câteva zeci încă mai sunt în mâinile teroriștilor Hamas. Cel mai tânăr ostatic nu împlinise nici 10 luni. Imagini și informații care vă pot afecta emoțional.

Teroriștii palestinieni au lansat atacurile asupra Israelului la ora 6 și 29 de minute, în dimineața zilei de sâmbătă 7 octombrie 2023. O zi de sabat, care urma să fie una liniștită, s-a transformat într-un coșmar pentru milioane de israelieni.

Firul evenimentelor din 7 octombrie

Rachetele trase de teroriști au început să cadă în localitățile israeliene de lângă Fâșia Gaza. Sirenele au dat alarma în sudul Israelului, așa că până la ora 6 și 50 de minute, majoritatea locuitorilor din sud erau în adăposturi.

În acest timp, teroriștii au luat cu asalt granița dintre Israel și Fâșia Gaza. În unele locuri, zidul de la frontiera a fost aruncat în aer iar teroriștii au pătruns în Israel prin mai multe locuri.

Cel puțin 70 de teroriști au atacat un punct de observare al armatei israeliene și au ucis soldații ieșiți în cale.

Palestinienii au capturat, între altele, și un tanc al armatei.

Gardul electrificat de la frontieră a fost spart, iar gherilele Hamas au invadat teritoriul israelian și au intrat în kibuturile aflate lângă Fâșia Gaza.

Punctele de control de la intrarea în kibuturi au fost distruse, iar teroriștii au ucis aproape toți locuitorii care le-au ieșit în cale. Unii au fost luați prizonieri.

Cei care au încercat să fugă din calea teroriștilor cu mașinile au fost împușcați pe loc.

În acea dimineața, pe un teren de lângă kibuțul Re im, foarte aproape de Fâșia Gaza, se află în desfășurare un festival de muzică.

Acolo, au atacat teroriștii Hamas, care au venit cu parapante dar și cu autoturisme.
Tinerii veniți să se distreze au fost pur și simplu vânați de teroriști.

Dintre cei 3500 de participanți la festival au fost uciși 364 , iar 44 de israelieni, unii cu dublă cetățenie, au fost luați ostatici.

Foarte mulți tineri au reușit să fugă sau să se ascundă de teroriști, în timp ce gloanțele treceau pe lângă ei.

Era ora 7 și 50 de minute, iar teroriștii în mașini de teren au început să atace kibuturile, aproape de orașul Sderot, iar mulți israelieni au ripostat și i-au ucis pe teroriști.

Trei minute mai târziu, Armata israeliană are prima reacție și anunță că Hamas a desfășurat o operațiune care a implicat atacuri cu rachete și incursiuni pe teritoriul israelian.

Și din kibuturi, teroriștii au luat numeroși ostatici, tineri și vârstnici. Cel mai mic avea 9 luni iar cel mai în vârstă 86 de ani.

La ora 8 și 4 minute, Armata anunța stare de alertă în caz de război iar 10 minute mai târziu, primele sirene de alarmă sunau în Ierusalim.

La scurt timp de la începutul atacului Hamas, premierul israelian s-a adresat națiunii.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Cetăţeni ai Israelului, suntem în război,
nu într-o operaţiune sau bătălie, ci în război.

Israelul a lansat o operațiune militară împotriva teroriștilor Hamas din Fâșia Gaza. Mai întâi cu bombardarea obiectivelor teroriste din orașul Gaza și alte localități palestiniene.

La 8 și 20 de minute, Armata ataca primele ținte Hamas din Fâșia Gaza, iar după câteva minute ministrul Apărării din Israel anunță mobilizarea rezerviștilor. Începea oficial operațiunea Sabia de Fier.

Războiul Israelului cu terorismul

Și așa a început războiul Israelului cu terorismul care atacă de un an statul evreu din 7 puncte: în Gaza, Cisiordania, Irak, Siria, Liban, Yemen şi în cele din urma Iranul care le și susține pe primele 6.

Americanii au fost alături de israelieni de la început când Tony Blinken secretarul american de stat a făcut naveta diplomatică în Orient în speranță că ostaticii vor fi eliberați.

Armata israeliană a încercat în tot acest an să îi ferească pe civilii palestinieni. Le-a cerut din timp să plece din zonele vizate, dar liderul politic al Hamas le cerea să rămână pe loc. Oamenii nu știau că sunt de fapt un scut uman.

A urmat infernul pentru gazanii care astăzi sunt total dependenți de ajutoarele umanitare. Hamas susține că armata israeliană a ucis în Gaza 42 de mii și că 2 milioane sunt fără adăpost, pe drumuri.

Hamas nu a fost eliminată în totalitate și încă nu se știe nimic despre soarta lui Iaia Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie. Deși armata israeiana controlează acum în mare parte Fâșia Gaza, teroriștii continuă să atace Israelul cu rachete lansate din centrul teritoriului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite