Ultimul discurs al preşedintelui la Reuniunea Diplomației Române. Klaus Iohannis și-a făcut bilanțul activității și a menționat finalul mandatului
Moment stânjenitor la ultima întâlnire a președintelui Iohannis cu reprezentanții Corpului Diplomatic. O gafă a unuia dintre ambasadori a întrerupt discursul șefului statului la Palatul Cotroceni. În contextul conflictelor puternice din vecinătatea noastră, atât președintele cât și premierul au discutat miercuri și despre prioritățile viitoare din politica externă și economică.
Discursul prin care Klaus Iohannis le-a mulțumit ambasadorilor și consulilor pentru implicarea lor a fost întrerupt de soneria insistentă a unui telefon. Președintele l-a sancţionat ironic pe diplomatul care a uitat să își pună mobilul pe modul silențios.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Complicat cu telefoanele, domnule ambasador!
Șeful statului și-a făcut și bilanțul propriei activități și a menționat finalul mandatului. Și i-a încurajat pe diplomați să își intensifice misiunea pentru păstrarea siguranței României.
Klaus Iohannis a subliniat că, geografic și politic, țara noastră este în prima linie din NATO.
Klaus Iohannis, preşedintele României: România, ca vecin al Ucrainei și stat riveran la Marea Neagră, se află în prima linie a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Pe palierul de securitate și apărare, ca stat membru al NATO, România are un rol constructiv și de factor de echilibru, fiind un furnizor de securitate și de stabilitate. Date fiind deciziile luate la Summiturile NATO la care am reprezentat țara noastră în ultimii 10 ani, putem spune fără urmă de ezitare că România beneficiază în prezent de cel mai înalt grad de apărare și protecție din întreaga noastră istorie. Trebuie să continuați demersurile necesare menite să asigure securitatea României!
Este ultimul discurs al președintelui în fața diplomaților români, înainte de încheierea mandatului.
Ciolacu: România, o ancoră de stabilitate economică
De la Palatul Victoria, într-un eveniment separat, premierul a vorbit despre interesele economice ale Românei în plan extern.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: Este esențial în a prezenta România așa cum este ea: un partener de afaceri de încredere. E important să sprijiniți firmele românești care doresc să își extindă activitatea în alte state.
Parteneriatul cu Statele Unite, relația cu Uniunea Europeană și NATO, aderarea completă imediată la spațiul Schengen, dar și la OECD în 2026 sunt obiective majore de politică externă.
A noua Reuniune a Diplomației Române continuă cu dezbateri despre situația extrem de complicată din Ucraina, dar și despre implicațiile asupra Republicii Moldova.