Ultima zi de stare de alertă. A. Rafila: Masca nu va mai fi obligatorie nici în spațiile libere, nici în spațiile închise. Fără certificat verde sau testare la intrarea în țară. Care sunt recomandările ministrului?

Muncitor - certificat verde certificat COVID
Muncitor - certificat verde certificat COVID
8 martie 2022, 06:47

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut câteva recomandări, marţi, pentru a se limita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2 după ridicarea restricţiilor, printre care purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, că, odată cu expirarea stării de alertă, restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 vor fi ridicate, iar utilizarea măştii de protecţie atât în spaţiile exterioare, cât şi în cele interioare nu va mai fi obligatorie şi nu vor exista limite privind accesul şi orarul în diversele spaţii publice – spaţii comerciale, instituţii de alimentaţie publică, instituţii publice.

El a precizat, într-o conferinţă de presă, că la intrarea în ţară nu se vor mai solicita certificatul COVID şi certificatul de localizarea a călătorilor.

„Odată cu expirarea stării de alertă se va ajunge în situaţia în care restricţiile care au existat în România să fie ridicate. (…) Se ajunge într-o situaţie nouă în care toate restricţiile vor fi ridicate. (…) Practic, prudenţa şi responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, a transmis ministrul.

Iată recomandările ministrului Sănătății:

* purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate – în pieţe sau în spaţii din acestea extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare. „Nu mă refer la personalul medical, pentru că masca în cazul personalului medical face parte din echipamentul de protecţie şi (…) oricum trebuie utilizată, ne referim pentru pacienţi sau pentru aparţinătorii acestora. În grădiniţe, în şcoli şi în universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru elevi”, a explicat ministrul.

* evitarea spaţiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, ar trebui să fie luată în considerare;

* spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic rămân valabile şi previn nu numai infecţia cu noul coronavirus;

* mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public trebuie curăţate şi dezinfectate periodic;

* în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire – testarea, prezentarea la medicul de familie şi, în cazul unui test pozitiv, prezentarea la un centru de evaluare sau chiar la unitatea de primiri urgenţe, în cazul unei simptomatologii accentuate, pentru a primi tratament specific antiviral.

„Aceste măsuri pe care vi le recomandăm fac parte din acest pachet, dacă vreţi, de responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societăţii, cu efect asupra siguranţei comunităţilor în care noi ne desfăşurăm activitatea, încât să putem să continuăm acest trend descendent, iar numărul de cazuri la terapie intensivă şi numărul de decese să continue, de asemenea, trendul descrescător. Ne preocupă foarte mult acest lucru şi din această cauză încercăm să convingem lumea că o măsură, chiar dacă nu este obligatorie, dacă este recomandată pentru o perioadă de timp, cel puţin până dispare transmiterea comunitară la care făceam referire, cred că ar trebui să o respectăm cu toţii”, a evidenţiat Rafila.

 

 

Declarații ale ministrului Alexandru Rafila:

– izolarea este esențială, dar nu va mai fi control.

-carantina – procesul de evaluare a legislației continuă și în acest moment, pentru că este nevoie de o decizie a CNSU și așteptăm să vedem dacă ea va continua și în ce condiții. O persoană cu diagnostic pozitiv se izolează și primește concediu medical.

-în ce privește universitățile, o perioadă de tranziție este necesară. Nu am închis școlile.

-spitalele vor funcționa în sistem combinat, dar pe măsură ce numărul de pacienți va scădea, și profilul inițial al spitalului se va relua.

– nu trebuie renunțat la testare, pentru că testarea ne-a permis să ținem lucrurile sub control. Și acele centre de evaluare vor continua să funcționeze.

-la intrarea în țară nu va mai fi nevoie de nimic, nici de test negativ.

-în funcție de contextul epidemiologic, o anumită clasă poată să treacă în online.

-la organizarea evenimentelor vor fi doar regulile stabilite de organizatori. Din punctul nostru de vedere, nu avem un element de control.

 

Starea de alertă va fi ridicată din această noapte, după doi ani de restricţii. Se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber. Dispare obligativitatea de a prezenta certificatul verde pentru accesul în diverse linstituţii, mall-uri sau restaurante. Nu se mai ţine cont de rata de infectare si de incidenta Covid pentru diverse activităţi. Elevii vor face cursuri fizic. Magazinele şi localurile pot rămâne deschise şi după ora 22.00, iar angajaţii nu mai pot fi trimişi în regim de telemuncă, iar programul de muncă nu se mai decalează.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, având în vedere că „valul 5 este aproape a se încheia”.

„Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor”, afirma Iohannis, după o şedinţă privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă şi mai mulţi membri ai Guvernului.

România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022.

Cinci valuri pandemice au fost pe teritoriul ţării în această perioadă, fapt care a impus măsuri de protecţie sanitară.

După doi ani, bilanţul COVID-19 numără, conform datelor furnizate luni de Grupul de Comunicare Strategică, 63.993 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 care au decedat în România. Până luni, pe teritoriul naţional au fost înregistrate 2.771.449 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 114.557 ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Potrivit GCS, 2.594.194 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum, Ministerul Sănătăţii urmând să gestioneze în continuare evoluţia epidemiei de COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite