Uleiul de măsline este din ce în ce mai scump, inclusiv în țări producătoare. În Spania a devenit cel mai furat aliment din supermarketuri
Uleiul de măsline este din ce în ce mai scump. Și asta nu se întâmplă doar la noi în țară, ci și în zonele unde se produce uleiul de măsline. În Spania, acest produs este denumit „aurul lichid” și a devenit cel mai furat aliment din supermarketuri.
Preţurile au crescut brusc după seceta de anul trecut din sudul ţării, care a afectat recolta de măsline, acesta fiind motivul pentru care spaniolii evită să-l mai pună în coșul de cumpărături și eventual îl achiziționează de pe piața neagră.
Un lanț de supermarketuri din Peninsula Iberică a făcut un studiu cu cele mai furate alimente și după băuturile spirtoase se află uleiul de măsline, iar pe locul 3 este șunca iberico.
Prețul uleiului s-a triplat în Spania
Un litru de ulei extravirgin de înaltă calitate, care costă mai puţin de 5 euro în urmă cu patru ani, ajunge acum la 14 euro. Deci este cumva o triplare de preț în doar câțiva ani.
Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline și teoretic ar trebui să aibă prețuri bune pe plan local, asta pentru că nu plătești taxe de import, de transport și alte impozite. Dar iată că nu este chiar așa.
Din cauza furturilor, lanțurile de supermarketuri iau fel și fel de măsuri ca să își protejeze marfa. În unele magazine, sticlele de un litru sunt prevăzute cu etichete de securitate care trebuie să fie îndepărtate de către angajați, iar în altele bidoanele mari de cinci litri cu ulei de măsline au fost legate cu lanțuri între ele şi apoi puse lacăte pe rafturi.
Probleme și în Italia și Grecia
Probleme nu sunt doar în Spania, ci și în Italia, unde prețul a crescut de la 4 euro sticla, la 9 euro, deci o dublare și încă puțin. În acest context, 47% dintre italienii intervievați spun că și-au redus consumul cu 30%, în timp ce 40% dintre ei spun că l-au înjumătățit.
Potrivit Eurostat, prețul uleiului de măsline în UE a crescut cu 50% la începutul anului 2024, cu o creștere de 45% numai în Italia.
Statele cu cele mai mari creșteri sunt Portugalia, Spania și Grecia. Grecia, o altă țară care produce destul de mult ulei de măsline.
În România, creșterea prețului este mai mică
România este la polul opus, noi încă stăm bine la acest capitol. Creșterea în luna ianuarie în țara noastră a fost de 13%.
Specialiștii avertizează că există riscul ca presiunea asupra prețurilor să ducă la noi creșteri în următoarele luni, având în vedere și faptul că stocurile sunt la cel mai scăzut nivel.
În condițiile unui consum constant, acestea ar putea fi epuizate înainte de începerea următoarei recolte de măsline.