UE, Germania, Franţa, Marea Britanie şi alte ţări se angajează să colaboreze cu SUA pentru viitorul Ucrainei
Miniştrii de Externe din Franţa, Germania, Polonia, Spania şi Marea Britanie, aflați la o reuniune la Paris alături de şeful diplomaţiei din Ucraina, au reacţionat la vestea discuţiei dintre Donald Trump şi Vladimir Putin. Ei au atras atenția că nicio negociere pentru pace nu se poate realiza fară Ucraina.
Ţări europene, între care Germania, Franţa şi Marea Britanie, precum şi Comisia Europeană au emis miercuri o declaraţie comună în sprijinul Ucrainei şi au afirmat că vor colabora cu Statele Unite pentru viitorul acestei ţări, relatează Reuters.
„Aşteptăm cu nerăbdare să discutăm despre calea de urmat împreună cu aliaţii noştri americani. Obiectivele noastre comune ar trebui să fie să punem Ucraina într-o poziţie de forţă”, se arată în declaraţia semnată, de asemenea, de Polonia, Italia şi Spania.
Annalena Baerbock ministrul de Externe al Germaniei: Pacea va reuși doar dacă Ucraina are cea mai bună poziție posibilă de negociere, și anume o perspectivă de securitate fermă și pe termen lung. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să ne putem baza pe prietenii noștri americani. Dar, ca europeni, trebuie să ne aducem propria contribuție. Am elaborat împreună elementele pentru aceasta în ultimele luni. Pentru că un lucru este clar: ca europeni, trebuie să susținem propria noastră securitate și responsabilitate europeană. Nu este vorba doar despre pacea în Ucraina, este vorba despre pacea pe continentul nostru european, care nu trebuie să mai fie niciodată pusă în pericol.
Jean-Noel Barrot, ministrul de Externe al Franţei: Nu va exista pace justă și durabilă în Ucraina fără participarea europenilor. Fie în cadrul NATO, alături de NATO, pe lângă NATO, pentru ca pacea să fie durabilă, adică pentru a nu ne întoarce 10 ani cu o încetare a focului care a fost încălcată de 20 de ori, înainte de a deschide calea unei invazii pe scară largă a Ucrainei, atunci europenii vor trebui să-și poată oferi asistența. Iar europenii nu vor putea să-și ofere asistența nu sunt asociaţi, într-un fel sau altul, cu discuția.
Jose Manuel Albares, ministrul de externe al Spaniei: Nimic nu se poate decide despre Ucraina fără Ucraina și nimic nu se poate decide despre securitatea europeană – iar agresiunea rusă în Ucraina afectează clar securitatea europeană, fără Europa.
Preşedintele Donald Trump a discutat miercuri despre războiul din Ucraina în convorbiri telefonice cu preşedinţii rus Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski, primul mare pas al noului preşedinte american către diplomaţie într-un război despre care a spus că îi va pune capăt.
Trump a declarat ziariştilor în Biroul Oval al Casei Albe că, deşi va fi în contact cu Putin în principal prin telefon, în cele din urmă intenţionează să se întâlnească în persoană.