Ucrainenii au găsit speranță în România. Povestea Alyonei, din Harkov, care s-a stabilit cu cei doi copii în Baia Mare, Maramureș

25 februarie 2025, 22:38

Războiul din Ucraina a distrus multe familii de ucraineni. Bombardamentele și teroarea i-au făcut mai ales pe cei care au copii să caute refugiu departe de linia frontului. Alyona, o tânără din Harkov, mamă a doi copii, a rămas în oraș câteva luni după începerea războiului. A încercat apoi să se mute într-un alt oraș, tot în Ucraina. În cele din urmă a ajuns în România cu cei doi minori.

Baia Mare e noul oraș în care Alyona a fost nevoită să se obișnuiască să trăiască. Începutul a fost greu, însă acum lucrează la Asociația ROUA, care ajută refugiați ucraineni. Și-a făcut prieteni și e înconjurată de oameni care o ajută. România a devenit, pentru familia ei, noua casă.

-Cum îţi vezi viiitorul ?

Alyona Sanina, refugiată din Ucraina: Văd doar prezentul. Acum trăiesc în România şi sunt fericită.

Copiii merg la școală și și-au făcut prieteni. Băiatul cel mare, de 10 ani, a învățat engleză, iar cel mic, de 6 ani, face școală în limba română.

Alyona Sanina, refugiată din Ucraina: La un moment dat l-am auzit şi mi-am dat seama că fiul meu vorbeşte româneşte. Şi el tot spunea lucruri… Doamne, copilul meu, nu-mi vine să cred! Eu nu înţeleg tot ce spune.

OSTAP, fiul cel mare: Îmi place foarte mult aici, pentru că am mulţi prieteni, printre care şi doi fraţi mai mici decât mine cu care mă joc.

De la începutul conflictului și până la sfârșitul anului trecut, aproape 178.000 de ucraineni au beneficiat de protecție temporară în România, potrivit Inspectoratului general pentru imigrări. Deși fluxul de refugiați a scăzut treptat, presiunea încă se resimte la granița de nord.

Chestor de poliție Florin Coman, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației: De când a început conflictul în Ucraina și până în prezent, am avut parte de mai multe situații tragice în care 28 cetățeni ucraineni au fost descoperiți decedați, 16 pe malul românesc al râului Tisa și 12 în Munții Maramureșului. Avem însă și peste 200 de acțiuni în care, alături de Salvamont Maramureș, am reușit să salvăm peste 250 de cetățeni ucraineni rătăciți.

Dan Benga, șeful Salvamont Maramureș: Am lucrat și lucrăm împreună foarte bine în toate intervențiile, n-am putea fără colegii de la Poliție, fără ISU, fără Ambulanță.

Dintre ucrainenii care au intrat în România în ultimii trei ani, 4.500 au cerut azil.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite