TVR transmite în direct funeraliile Regelui Mihai I al României

Pentru funeraliile Regelui Mihai I, Televiziunea Română este producător exclusiv, asigurând producţia tuturor ceremoniilor, în colaborare cu Trinitas TV, şi semnalul TV pentru celelalte televiziuni.
Resursele umane şi tehnice folosite de Televiziunea publică pentru producţia din aceste zile au fost uriaşe. Sute de oameni, zeci de camere, corespondenţi care au rămas şi noaptea pe teren. 17 ore de emisiuni şi transmisiuni în direct în fiecare zi, începând de miercuri, 13 decembrie. Pentru producţia tuturor ceremoniilor de sâmbătă vor fi folosite peste 70 de camere de filmare, nouă DSNG -uri, patru lanţuri de radiorelee, un efort fără precedent al TVR în colaborare cu toate televiziunile din România.
Sâmbătă, de la ora 9.30, TVR transmite o Ediţie specială, urmată, de la 10.25, de transmiterea în direct a serviciului religios oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal.
Programul ceremoniilor funerare va continua, de la ora 11.00, cu depunerea sicriului pe catafalc, în Piaţa Palatului Regal, când vom asista la o ceremonie religioasă şi militară. La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun, iar la ora 11.25, vom însoţi, în direct pe posturile TVR, cortegiul funerar pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – intrarea pe Dealul Mitropoliei, pentru a asista, de la ora 12.50, la slujba de înmormântare din Catedrala Patriarhală. Publicul nu va avea acces în catedrală.
La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şoseaua Kiseleff, Şoseaua Bucureşti – Ploieşti. Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal.
Tot în direct, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR Moldova vor transmite, de la 17.50, slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia va fi privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment. La ora 18.40, vom putea urmări ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiepiscopală.
În semn de omagiu pentru Majestatea Sa Defunctă, TVR nu a difuzat publicitate începând de miercuri, 13 decembrie, ziua în care trupul neînsufleţit al fostului suveran al României a fost adus în ţară.
Sâmbătă, de la ora 21.00, TVR 1, TVR HD şi TVR lnternaţional vor difuza documentarul „Moştenirea”, un film despre o istorie care nu iartă. Destinul Regelui Mihai întruchipează destinul tragic al României.
De la 22.20, la TVR 1 şi TVR HD vom putea urmări producţia „Mihai I, regele românilor”, semnată de Marilena Rotaru, distinsă la Gala APTR 2013 cu Premiul pentru documentar istoric, iar de la ora 23.30, “Requiemul” lui Giuseppe Verdi în interpretarea Orchestrei şi Corului Dell’Accademia Nazionale Di Santa Cecilia, sub bagheta lui Antonio Pappano.
Filmul „ Pentru patrie” şi emisiunea „ Memorialul Durerii” vor încheia programul de sâmbătă la TVR 2. Filmul istoric, realizat de Sergiu Nicolaescu cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la proclamarea independenţei României, la 10 mai 1877, într-o distribuţie remarcabilă – Amza Pellea, George Constantin, Sergiu Nicolaescu, Mircea Albulescu, Ilarion Ciobanu – va putea fi vizionat la TVR 2 şi TVR 3, de la ora 20.00 şi de la 21.00, pe TVR Internaţional şi TVR Moldova.
De la ora 23.20, la TVR 2, este programat episodul „Actul acesta istoria nu-l va uita” din cadrul “Memorialului durerii “, care marchează momentul zilei de 23 august 1944, când Regele Mihai I al României pune în aplicare decizia de a scoate ţara din războiul împotriva aliaţilor.
Televiziunea publică a difuzat, pe toate posturile sale, începând cu 5 decembrie 2017, odată cu trecerea Majestăţii Sale la cele veşnice, numeroase Ediţii speciale, ştiri şi relatări din Elveţia, de la Curtea de Argeş, Palatul Elisabeta, Peleş sau Palatul Regal în cadrul Jurnalelor, imagini unice de arhivă, documentare şi interviuri cu Majestatea Sa, materiale realizate de-a lungul anilor de jurnaliştii TVR şi păstrate în Arhiva Televiziunii.