TVR are nevoie de o lege nouă, care să îi definească în mod clar statutul, organizarea şi să prevadă o sursă predictibilă de finanţare

28 februarie 2017, 21:00

Proiectul de lege dezbătut în Comisia de Cultură a Senatului prevede, printre altele, separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de Director General.

Înainte de a lua o decizie, Comisia a discutat şi cu reprezentanţi ai conducerii TVR. Dezbaterile s-au concentrat inclusiv pe noua modalitate de finanţare a Televiziunii, şi anume, din bani de la buget în loc de taxă.

După ce se plăteşte datoria, banii care rămân anul acesta, bugetul de anul acesta este un  pic sub anul trecut. N-aş vrea ca cineva să-şi imagineze că primind această susţinere, această finanţare, de mâine se poate vedea altă televiziune. Nu. Anul 2017 este, în continuare, un an de sacrificiu. Dacă s-ar putea – să se prevadă în lege o finanţare stabilă„, a declarat Irina Radu,  preşedinte director general al TVR.

Să te angajezi la nişte sume fixe poate fi periculos, dar un prag minim de lei per om, pentru că procent din PIB mi-e greu să cred că va fi posibil, iarăşi, cred că e o variantă„, este de părere Lucian Romaşcanu, preşedinte al Comisiei de Cultură din Senat, PSD.

Trebuie să fim foarte atenţi la pîrghiile pe care Consiliul de Administraţie le va avea în mână, pentru a evalua calitatea programelor„,a afirmat, la rândul său, senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Cu banii alocaţi de la buget, Televizunea Română îşi va plăti datoriile către stat şi către partenerii comerciali. Însă, după depăşirea acestui moment, TVR intenţionează să îşi redefinească strategia şi programele.

Noile proiecte vor avea la bază un raport de consultanţă realizat în premieră pentru TVR de specialiştii EBU – Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

A murit realizatoarea de televiziune Florentina Satmari