Triumf extraordinar la Cannes! „R.M.N”, filmul lui Cristian Mungiu …
Cronicile elogioase de la Cannes anunțau un succes major pentru filmul lui Cristian Mungiu, R.M.N, prezentat în competiția oficială.
„Puțini regizori câștigă Palme de mai multe ori, dar amestecul eficient al lui Mungiu de realism social și scenarii sumbre, dar captivante au fost atât de puternice încât nu ar fi de neconceput să câştige aurul încă o dată”, a scris IndieWire.
Este o poveste care chestionează relaţia cu celălalt într-o comunitate multietnică din Transilvania.
„R.M.N.” urmărește povestea unu sas care se întoarce de la muncă din Germania în satul lui din Transilvania. Revine că să se implice mai mult în educația fiului lui, Rudi, și ca să se reapropie de el.
Povestea e un prilej pentru regizor să facă tabloul unei comunități și să chestioneze diferențele dintre oameni și raportul pe care îl avem fiecare cu celălalt.
Filmările au durat până în ianuarie anul acesta, iar procesul de turnare a fost cel mai complex de până acum pentru Cristian Mungiu.
Rolurile principale sunt interpretate de Marin Grigore și Judith State.
Pe primul, Cristian Mungiu l-a remarcat când au lucrat împreună la niște reclame, pe actriță o știm cu toții mai ales din Sieranevada al lui Cristi Puiu. Pentru că e o poveste într-o comunitate multietnică, un avantaj a fost pentru Judith State și faptul că e perfect fluentă în română și în maghiară.
Din echipă face parte și tânăra Maria Drăguș, care-a jucat și în precedentul film al regizorului, Bacalaureat. Ea are rădăcini românești, dar a crescut în Germania și a fost descoperită internațional grație germanului Michael Haneke, care-a distribuit-o în lungmetrajul său premiat, Panglica albă.
„R.M.N.” s-a filmat în principal în satul Rîmetea din județul Alba, o localitate din munți, unde echipa de filmare a petrecut câteva luni bune.
„Viața este întotdeauna sursa principală de inspirație pentru poveștile mele. Încep cu incidente reale, încerc să înţeleg ce spune acea poveste despre noi ca oameni și despre starea lumii de azi. Pentru R.M.N., am documentat un incident real petrecut în Români la începutul lui 2020 şi am încercat să dau voce tuturor părților implicate. R.M.N. vorbește despre modul în care oamenii relaționează cu alți oameni care provin dintr-o etnie diferită. Printr-o poveste plasată într-o mică comunitate formată din mulți etnici (români, maghiari, germani), încerc să pun o oglindă lumii de azi. Un alt lucru care m-a interesat când am decis să abordez această problemă a fost să verific care sunt limitele libertății noastre creative de astăzi într-o lume sufocată de corectitudine politică„, a explicat regizorul Cristian Mungiu pentru Festivalul de la Cannes.
În 2007, Mungiu lua un Palme d’Or pentru „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”. Drama sa din 2012 „Dincolo de dealuri” i-a adus un premiu pentru Cel mai bun scenariu, iar pentru „Bacalaureat” din 2016 a câștigat Premiul pentru cel mai bun regizor.
În România, „R.M.N.” va putea fi văzut începând cu 3 iunie.
Alături de Oscaruri, Palme d’Or este unul dintre cele mai prestigioase premii în domeniul filmului.
Spre deosebire de Oscar însă, câştigătorul unui Palme d’Or este mult mai puțin previzibil, jurul fiind format din actori și regizori, iar decizia vine după lungi şi înfierbântate dezbateri.
Juriul din acest an este condus de francez Vincent Lindon, care a fost la Cannes anul trecut cu „Titane”, dar este în general cunoscut pentru dramele sociale în care a jucat, precum „The Measure of a Man”, care i-a şi adus în 2016 un premiu la Cannes pentru Cel mai bun actor.
Festivalul de Film de la Cannes a ajuns la ediția cu numărul 75. A fost prima ediție după 2 ani de restricții.