Trei ani de la masacrul de la Bucea. Ucraina acuză Rusia de 183.000 de crime de război
Rusia trebuie trasă la răspundere pentru comiterea a peste 183.000 de crime de război, a atras atenţia preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Toate aceste fapte au fost documentate de anchetatori de specialitate, de la începutul invaziei ruse şi până acum.
Liderul de la Kiev a făcut afirmaţiile la o reuniune cu oficiali europeni, la Bucea, la 3 ani de la recucerirea oraşului şi de la dezvăluirea atrocităţilor comise aici de forţele lui Vladimir Putin.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Peste 183.000 de crime legate de agresiunea Federației Ruse au fost deja documentate, asta chiar fără a avea acces la o parte semnificativă a teritoriului ocupat temporar al statului nostru, unde există mii, eventual zeci de mii, poate chiar sute de mii de crime și, fără îndoială, zeci de mii de pierderi.
Președintele ucrainean a vizitat luni localitatea Bucea, unde armata rusă este acuzată că a ucis sute de civili în urmă cu trei ani, liderul de la Kiev îndemnându-i pe aliații europeni ai țării sale să se unească pentru a preveni noi masacre, informează agenția France Presse.
După retragerea armatei ruse din suburbia Bucea, din regiunea Kiev, în urma unei ocupații de o lună care s-a încheiat pe 31 martie 2022, jurnaliștii AFP au văzut cadavrele a cel puțin 20 de civili zăcând pe o stradă după ce au fost împușcați mortal, unii cu mâinile legate la spate.
Aceasta a fost prima dintr-o serie de descoperiri macabre în orașele abandonate de forțele ruse, care au stârnit un val de indignare internațională și anchete pentru crime de război. Moscova a negat orice fel de vinovăție, acuzând Ucraina de înscenarea incidentelor.
„Vă rugăm să vă amintiți că Bucea nu este «undeva în Ucraina»; este ceva ce se poate întâmpla în orice țară europeană dacă unitatea noastră nu funcționează acum pentru a trage cu adevărat Rusia la răspundere pentru acest război”, a declarat Zelenski, în cadrul unei ceremonii.
Președintele ucrainean și soția lui, Olena, au așezat lumânări la locurile comemorative, în cadrul unei ceremonii la care au participat vorbitori parlamentari din țări europene, inclusiv președintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle.
Oficialii au ținut un minut de reculegere în memoria civililor uciși de forțele Rusiei.
Autoritățile ucrainene au deschis peste 180.000 de anchete privind crime de război, a mai spus Zelenski, punându-și speranțele în Curtea Penală Internațională (CPI) pentru aducerea în fața justiției a celor mai importanți criminali.