Trafic rutier în condiţii de iarnă în zona montană înaltă a judeţelor Alba şi Sălaj, unde ninge abundent. Copaci doborâţi de vânt pe carosabil, pe DN 67C Transalpina
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează, vineri dimineaţa, că în zona montană înaltă a judeţelor Alba şi Sălaj se circulă în condiţii de iarnă, pentru că ninge abundent. Mai mulţi brazi au căzut pe carosabil în cursul nopţii de joi spre vineri pe DN 67C – Transalpina, îngreunând traficul între Tău Bistra şi Barajul Oaşa, unde circulaţia s-a desfăşurat alternativ.
Vineri dimineaţa sunt semnalate precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare slabă pe raza judeţelor Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi şi Satu Mare, unde se circulă în general pe un carosabil umed.
„Pe parcursul nopţii s-a intervenit în permanenţă cu utilajele din dotarea Secţiei Drumuri Naţionale Alba pe sectoarele de drum naţional din judeţ. S-au înregistrat căderi de copaci pe DN 67C (Transalpina) la km 114, respectiv la km 96″, a transmis, vineri dimineaţa, Prefectura Alba.
Potrivit Poliţiei, traficul rutier a fost îngreunat, circulându-se alternativ, din cauza copacilor căzuţi pe partea carosabilă, între localitatea Tău Bistra şi Barajul Oaşa, pe DN 67C – Transalpina. În jurul orei 08,00 s-a reuşit eliberarea carosabilului în urma intervenţiei drumarilor.
De asemenea, în Munţii Apuseni, pe DN 75, la km 60, s-a acţionat pentru deszăpezire.
„În acest moment nu sunt drumuri sau sectoare de drum blocate sau închise, circulaţia desfăşurându-se în condiţii de iarnă”, au mai transmis reprezentanţii Prefecturii Alba.
Pentru judeţul Alba au fost emise avertizări meteorologice de Cod roşu şi portocaliu, care prognozează intensificări ale vântului, ninsori şi viscol puternic.
Traficul este îngreunat, vineri dimineaţa, în trei zone din judeţul Sălaj, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).
Astfel, pe tronsonul Peştiş, judeţul Bihor – Nuşfalău a fost instituită restricţie de tonaj pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă frământată. Se acţionează pentru deszăpezire, iar la ieşire din Românaşi spre Ciumărna, traficul este blocat pe ambele sensuri de mers.
Tot pe DN 1F, la ieşire din Crişeni către Mirşid (spre Jibou), traficul este blocat pe un sens de mers, din cauza unui camion şi se circulă alternativ.
CITEȘTE ȘI: Autostrada A1, închisă din cauza vântului puternic
Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A2 Bucureşti – Constanţa şi A3 Bucureşti – Braşov, se circulă în condiţii de vizibilitate bună, pe un carosabil uscat, nefiind semnalate precipitaţii, precizează un comunicat de presă.
Nu sunt drumuri naţionale sau autostrăzi unde să fie impuse restricţii de circulaţie ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, anunţă Centrul Infotrafic.
În condiţiile producerii unor fenomene meteo ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere, poliţia le recomandă şoferilor să aibă o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic.
„Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător. Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. Curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare”, transmite Poliţia Română.
Conform ANM, vineri, până la ora 20,00, vântul va avea intensificări în vestul, nord-vestul şi centrul ţării, iar pe parcursul zilei şi în regiunile estice, cu viteze de 50-70 km/h.