Tot mai mulți români s-au împrumutat la bănci pentru diverse nevoi personale

26 iunie 2024, 21:59

Cel mai mult au crescut creditele de consum, cu aproape 12% în decurs de un an. Economiștii pun fenomenul pe seama dobânzilor mai mici, dar și pe seama faptului că mulți consumatori nu își permit să facă economii pentru achiziții. Totodată, au crescut și împrumuturile la care au apărut întârzieri mai mari la plată.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: De la începutul anului, românii s-au împrumutat tot mai mult de la bănci. Valoarea totală a creditelor acordate populației a ajuns la aproape 180 de miliarde de lei, numai în luna mai. De altfel, luna trecută creditarea a avut cel mai mare ritm de creștere de la începutul anului, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale.

Cea mai mare creștere au înregistrat-o creditele de consum. Suma împrumutată era mai mare cu 11,5% în mai, față de perioada similară a anului trecut. Au urmat creditele pentru alte scopuri și cele pentru locuințe.

Creditul de nevoi personale l-am luat pentru ca să cumpăr o mașină mai demult. Am și un credit la casă. Dar oamenii se împrumută pentru că nu pot să se descurce altfel.

Am cumpărat mobilă, materiale de construcții. Nu sunt salariile atât de mari că să putem să strângem o sumă.

Sigur că inflația și nevoia oamenilor de a avea mai mulți bani, pentru că nu le ajunge de la un salariu la altul.

Economiștii consideră că împrumuturile pentru consum au crescut din cauză că mulți consumatori nu își permit să facă economii pentru achiziții.

În plus, băncile au avut oferte mai atractive decât în anii trecuți.

Andrei Perianu, analist financiar: Au coborât dobânzile și avem oferte acum, dacă vorbim de creditele de nevoi personale, care pleacă de la 6, 6,25% dobânda fixă, ceea ce este senzațional la ceea ce am văzut în perioada trecută. Aveam dobânzi la nevoi personale de peste 10%.

Reprezentanții asociațiilor care militează pentru drepturile consumatorilor ne recomandă să ne facem bine calculele înainte de a lua un împrumut.

Alin Iacob, preşedinte, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare: Oamenii ar trebui să fie foarte atenți la riscul de supraîndatorare. Ar fi bine să luăm credit doar pentru ceva care ne este cu adevărat util, doar pentru ceva ce ne este cu adevărat necesar în propria gospodărie sau pentru dezvoltarea personală.

O dată cu avansul creditării a sporit și riscul de neplată. Astfel, s-a majorat ușor rata împrumuturilor neperformante, în categoria cărora intră cele cu întârzieri mai mari de trei luni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite