Palatul Markovits-Mathezer din Oradea și-a recăpătat strălucirea de altădată. Un model de finanțare pentru clădirile de patrimoniu
Încă o clădire de patrimoniu din centrul istoric a fost reabilitată la Oradea. Palatul Markovits-Mathezer şi-a recăpătat strălucirea de altădată datorită unui program multianual lansat de primăria oraşului. În ultimii ani, în Oradea au fost reabilitate 38 de clădiri de patrimoniu. Alte 6 palate au fost restaurate cu investiţii private.
Casa Markovits-Mathezer a fost construită în anul 1911, de doi antreprenori de succes.
Clădirea are o formă neconvenţională – trapezoidală şi se remarcă prin îmbinarea ingenioasă a materialelor folosite, respectiv piatra, cărămida aparentă, lemnul cioplit şi metalul.
Administraţia locală achită costul lucrărilor de reabilitare, apoi recuperează banii de la proprietari.
Proprietarii care nu vor să-şi plătească partea pe loc pot să semneze cu municipalitatea un contract de finanţare care prevede că vor achita etapizat banii, dar fără dobândă.
Orădenii sunt încântaţi de strălucirea pe care oraşul o recapătă treptat.
O altă clădire aflată în plin proces de restaurare e fostul Palat al Finanţelor. De reabilitarea clădirii se ocupă Consiliul Judeţean Bihor.
Este un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 70 de milioane de euro. Faţada clădirii a fost dezvelită de curând. Acum se lucrează la compartimentările interioare, la instalaţii şi la finisaje.
Palatele reprezintă un punct de atracţie pentru turiştii care ajung în Bihor. Multe alte clădiri de patrimoniu din centrul orașului au fost reabilitate în ultimii ani, prin programul primăriei.
Oradea face parte din reţeaua Art Nouveau, alături de oraşe ca Barcelona, Bruxelles, Budapesta, Glasgow, Munchen, Paris sau Viena.