Tot mai multe state vor să facă afaceri cu UE. China sistează comenzile de avioane Boeing, Japonia negociază pentru anularea taxelor

16 aprilie 2025, 19:30

Președinta Comisiei Europene vede și partea pozitivă a noilor taxe vamale anunțate de Donald Trump. Într-un interviu acordat unui ziar german, Ursula Von der Leyen spune că tot mai mulți lideri mondiali vor să facă afaceri în Uniunea Europeană. Sunt numeroase discuții în acest sens cu şefi de stat și de guvern din toată lumea, care vor să colaboreze cu noi în această nouă ordine, a declarat șefei Comisiei Europene. Pe de altă parte, și China continuă în forţă războiul comercial cu Statele Unite și suspendă comenzile pentru avioanele produse de americanii de la Boeing.

O mare companie germană producătoare de sisteme optice, aparatură medicală și microcipuri este încrezătoare că o cooperare între țările europene în fața taxelor vamale va întări sectorul semiconductorilor din Uniunea Europeană.

Apelul vine pe fondul declarației șefei comisiei europene, potrivit căreia tot mai multe state vor să facă afaceri în Uniunea Europeană.

Peter Kuerz, om de afaceri: Acesta este unul dintre primele telefoane mobile cu tehnologie EUV pe un microcip cu tehnologie EUV. La fel de interesant, este un cip produs cu noua tehnologie, de mărimea unei unghii. Pe el sunt 10 miliarde de tranzistori. A fost o călătorie lungă, paşi mari care au fost făcuţi şi alţi paşi mari care au fost făcuţi aici, în Europa, în Germania, dar şi cu reţeaua noastră de parteneri globali.

Pe de altă parte, China continuă războiul comercial cu Statele Unite și ia măsuri radicale în relația cu companiile de peste Ocean. Autoritățile de la Beijing le-au ordonat companiilor aeriene chineze să nu mai facă nici o comandă pentru aparate Boeing, din cauza taxelor vamale de 145 la suta impuse de Washington. Acțiunile Boeing au căzut cu 2 procente.

Von der Leyen, despre partea bună a tarifelor impuse de Trump: Toată lumea cere mai multe schimburi comerciale cu UE

Președinta Comisiei Europene afirmă că Europa este „pe deplin conștientă” de oportunitățile aduse de „noua ordine mondială”. Ursula von der Leyen a remarcat „un efect secundar pozitiv” al incertitudinii create de tarifele impuse de președintele american Donald Trump: tot mai mulți lideri mondiali doresc să încheie acorduri comerciale cu Uniunea Europeană, conform Politico.

Iar serviciul poștal din Hong Kong a anunțat suspendarea livrării tuturor comenzilor pe mare spre Statele Unite și anularea celor aeriene din 27 aprilie.

Între timp, guvernul de la Tokio l-a trimis la Washington pe ministrul responsabil cu redresarea economică pentru a încerca să convingă administrația Trump să renunțe la taxe. O misiune imposibilă, potrivit presei nipone, în condițiile în care Casa Albă a anunțat taxe de 25 la sută pentru automobilele japoneze și 10 la sută pentru alte bunuri.

Ryosei Akazawa, ministrul redresării economice: Atât secretarul Trezoreriei SUA (Scott) Bessent cât şi secretarul Comerţului (Jamieson) Greer sunt cunoscuţi ca pro-Japonia şi ca profesionişti şi oameni de treabă. Prin construirea unei relaţii de încredere, cred că putem avea discuţii bune spre o relaţie reciproc avantajoasă.

Totuși, incertitudinea comercială care domină în ultimele două săptămâni, a dus la scăderea tuturor burselor din Asia, la finalul ședinței de tranzacționare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite