Tot mai multe adolescente copiază anorexia promovată de așa-zișii influenceri de pe TikTok
Tot mai multe adolescente copiază, de la așa zisele modele de pe rețelele de socializare, un comportament extrem de periculos. Vor să slăbească rapid în timp ce se înfruptă din dulciuri și alimente nesănătoase. Medicii atag atenția că în ultimul timp le-au călcat pragul foarte multe tinere anorexice.
În imagini este una dintre tinerele care promovează anorexia pe TikTok. De origine din Italia, este urmărită și copiată de tot mai multe adolescente de la noi.
Nu mănâncă sau beau doar apă non stop, ca să mai oprească foametea sau se ajunge în bulimie, care e mult mai rău, adică dai afară tot ce ai mâncat intenționat.
Așa zisele modele se filmează mâncând compulsiv dulciuri și alimente nesănătoase. Într-unul dintre clipuri, de pe patul de spital, tânăra italiancă le transmite fanilor că se simte bine.
Laura Panait, medic specialist în Medicina de familie: Multiple cazuri de anorexie, mai ales la grupe de vârste de 12-14 ani, ceea ce ne îngrijorează tare mult. Copiii ajung să se ia după modele de pe TikTok, ajung să mănânce extrem de puțin și sunt cazuri în care au ajuns și la 30 de kg. Este foarte periculoasă pentru că dezechilibrează întreg organismul, dacă nu se iau măsuri, se poate ajunge la deces.
Medicii spun că anorexia este o boală care ține de psihic.
Lygia Alexandrescu, nutriționist: Foarte multe modele care apar pe social media sunt de multe ori false, în sensul că, mâncând, fiind înconjurate de multă mâncare și foarte bogată caloric, însă ingerarea din imagine durează câteva secunde, deci fetele pot pica într-o astfel de plasă.
Potrivit unui studiu realizat recent, 1 din 10 tineri și-a pus un diagnostic al unei probleme psihologice (depresie, autism, ADHD), în urma vizualizării de conținut pe TikTok, iar 6 din 10 tineri (61,2%) consideră că TikTok poate oferi sfaturi psihologice utile.
Acesta este și motivul pentru care medicii recomandă părinților să fie atenți la ceea ce ar putea declanșa boala.
LUIZA BORDEI, medic specialist gastroenterologie pediatrică, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”: Pot exista factori care pot declanșa debutul unei astfel de tulburări de alimentație, precum probleme în familie, bullying școlar sau promovarea de către anumite vedete a unei idei de alimentație nesănătoase, a ideii de slab și frumos.
Pe lângă pierderea bruscă în greutate, printre semnele care arată că cineva este în pericol se numără și amețelile, vărsăturile și oboseala.