Tot mai dependenți de importuri. Specialiștii avertizează că există riscul ca prețurile să crească
Pe rafturile magazinelor din România ajung cantități tot mai mari de mărfuri din alte țări. Iar produsele alimentare sunt printre primele pe lista importurilor.
Numai în prima lună a anului, conform statisticilor oficiale, importurile de alimente și animale vii au crescut cu aproape 19% față de ianuarie 2021 și au depășit 670 de milioane de euro.
Reprezentanții industriei alimentare pun fenomenul pe seama faptului că unii producători interni și-au redus activitatea în iarnă din cauza scumpirii energiei electrice și a gazelor naturale.
Dragoș Frumosu, preşedinte, Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară: Sunt mulţi care au preferat să mai oprească un pic producţia până apar nişte măsuri luate de Guvern şi atunci au scăzut puţin mărfurile alimentare ca şi cantitate. Cea mai mare greşeală este că, în loc să producem în ţară, noi exportăm materie primă şi importăm produse alimentare.
Exporturile de alimente și animale vii au crescut cu peste 50% în prima lună a anului, în comparație cu ianuarie 2021, dar rămân mai mici ca valoare decât importurile.
Analiștii avertizează însă că o dependență prea mare de importurile de alimente implică riscuri în contextul războiului din Ucraina.
Gabriel Razi, analist al pieţei agricole: România, o țară cu mare import alimentar, plătește mai mult pentru marfa din import atunci când apar situații de criză. Ca exemplu, uleiul de palmier, un produs folosit mult în restaurante, a avut o creștere de preț de 15% doar în primele zile ale războiului. Grâul, avem un plus de 50% aici.
Autoritățile anunță noi controale în contextul războiului de la graniță.
Horia Constantinescu, preşedinte, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor: Ne dorim să vedem că ceea ce intră pe teritoriul țării noastre respectă toate exigențele de calitate și de conformitate.
În ianuarie, importurile totale ale României au fost de peste 8,8 miliarde de euro, în timp ce exporturile de doar aproximativ 6,7 miliarde de euro.