The Times: Și dacă Moscova a decis că numai arma nucleară îi poate aduce victoria în Ucraina?

Explozie nucleară/Foto: Profimedia Images
20 iunie 2024, 11:48 (actualizat 20 iunie 2024, 14:31)

Este posibil ca Moscova să fi decis că doar amenințarea cu arma atomică poate aduce victoria în Ucraina, scrie analistul Roger Boyes într-un editorial din The Times.

Redăm argumentele lui Roger Boyes.


În 1983, am realizat un scurt reportaj pentru The Times despre ofițerii de stat major polonezi care s-au adunat într-un cinematograf din Varșovia pentru o avanpremieră cu ușile închise a filmului american post-apocaliptic „The Day After”.

Până atunci, dosarul meu deja voluminos de pe raftul serviciilor secrete fusese întocmit de agenți destul de plictisiți. Scurgerea de informații despre proiecția filmului a schimbat tonul: analiza spionilor a devenit crispată, neliniștită poate de faptul că ofițerii bârfiseră cu occidentalii. Probabil că reflectau, de asemenea, îngrijorarea că Moscova va face scandal.

Adevărul este că relațiile Est-Vest erau la un nivel scăzut, paranoic. Sovieticii doborâseră un avion de linie coreean în septembrie 1983, crezând că este un avion de spionaj al Statelor Unite. În luna noiembrie a aceluiași an, exercițiile Able Archer ale NATO au exersat procedurile de lansare nucleară în cazul în care Moscova ar fi invadat Finlanda și Iugoslavia. Kremlinul a crezut că acest joc de război ar putea fi o acoperire pentru un prim atac al Occidentului. Rachete de croazieră americane urmau să fie amplasate în Marea Britanie pentru a contracara amenințarea rachetelor SS-20 sovietice. În ceea ce privește „The Day After”, nu era acesta un mod de a pregăti publicul occidental pentru un război care urma să aibă loc?

Mulți au considerat că 1983 a fost cel mai periculos moment de la criza rachetelor cubaneze din 1962. S-ar putea ca acum să ne apropiem de o confruntare similară, născută din erori de calcul și din precauție? Aruncați o privire la Ceasul Apocalipsei, stabilit anual de către Bulletin of the Atomic Scientists, ca modalitate de a alerta publicul față de apropierea relativă a distrugerii nucleare. Acesta a fost poziționat pentru prima dată, în 1947, cu șapte minute înainte de miezul nopții. După sfârșitul Războiului Rece, a fost mutat înapoi la 17 minute înainte de miezul nopții. În prezent, acesta indică 90 de secunde până la miezul nopții.

De aceea, prestația recentă a lui Vladimir Putin la un forum al investitorilor din Sankt Petersburg trebuie studiată cu atenție. Acesta a apărut alături de un șoim renumit, Serghei Karaganov, un academician care a cerut anterior un atac nuclear preventiv și limitat asupra dușmanilor Rusiei. Un Putin zâmbitor s-a apropiat de Karaganov. „Ai de gând să agiți apele?”, a întrebat el. „De aceea am fost invitat, cred”, a răspuns profesorul.

Spectacolul și-a urmat apoi regia prestabilită. Putin i-a asigurat pe investitori că nu vede necesitatea de a folosi arme nucleare în prezent, deoarece nu există o amenințare existențială imediată la adresa Rusiei, fără a preciza însă dacă Kremlinul este pregătit să își schimbe doctrina nucleară. Karaganov și-a păstrat poziția, opiniile sale fiind deja expuse într-un articol de anul trecut: „Urmând gândirea politico-militară modernă, în principal occidentală, am stabilit fără să ne gândim un prag prea ridicat pentru utilizarea armelor nucleare, am evaluat inexact situația din Ucraina și nu am început operațiunea militară de acolo cu suficient succes”.

Asta sună ca o dezbatere deschisă – sau cel puțin ca un duet de tipul polițist bun/polițist rău. De fapt, poziția lui Karaganov, care s-a prezentat în rolul lui Dr. Strangelove, este în esență cea a lui Putin. În primul rând, Putin își rezervă dreptul de a pedepsi Occidentul în cazul în care Ucraina folosește armele occidentale recent furnizate pentru a lovi în interiorul Rusiei. El spune că va furniza arme vecinilor favorabili Rusiei ai susținătorilor occidentali ai Ucrainei. Nu s-a decis încă dacă este vorba de arme convenționale sau de arme nucleare tactice.

În al doilea rând, recent, patru nave rusești, inclusiv un submarin cu propulsie nucleară, se îndreptau spre Havana pentru discuții. În apropierea graniței ucrainene au avut loc exerciții nucleare tactice.

Toate acestea ar putea face parte dintr-o cacealma elaborată, o încercare de a profita de timiditatea administrației Biden. Unii analiști occidentali susțin că dependența tot mai profundă a Rusiei de sprijinul Chinei face puțin probabil ca Putin să recurgă la opțiunea nucleară. Dar scenariile de antrenament folosite de forțele rusești între 2008 și 2014 arată că armata rusă a testat deja în exerciții militare utilizarea forțelor nucleare tactice în cazul unei invazii în care 20% dintre rachetele sale balistice strategice ar fi distruse.

Gândirea militară este la locul ei și, în timp ce Putin analizează climatul strategic în schimbare – familia nucleară disfuncțională și în expansiune – el poate se gândește că doar o amenințare credibilă cu arme nucleare pe câmpul de luptă poate aduce soluționarea războiului din Ucraina în termenii doriți de el. Iranul, sub un nou președinte și cu un lider suprem slăbit, ar putea inversa fatwa de lungă durată împotriva achiziționării de arme nucleare. Ar putea să se retragă din tratatul de neproliferare și să caute fabricarea unei bombe, așa cum a făcut Coreea de Nord în 2003. Coreea de Nord însăși pare a fi nerăbdătoare să își transforme capacitatea de fabricare a bombei în influență geopolitică.

Pentru noua sa carte „Nuclear War: A Scenario”, autoarea americană Annie Jacobsen a intervievat pe larg 50 de strategi, factori de decizie și ingineri despre modul în care chiar și un atac nord-coreean primitiv asupra unei centrale nucleare californiene ar putea paraliza țara. Ar fi un război menit să se extindă. În primul rând, rachetele Minuteman americane lansate împotriva lui Kim Jong-un ar trebui să traverseze spațiul aerian rusesc. Având în vedere relațiile dubioase dintre SUA și Rusia, acest lucru ar putea fi într-adevăr foarte complicat.

Putin nu pare a fi un om disperat în acest moment. El a înregistrat deja pierderi uriașe în Ucraina (315.000 de morți și răniți în doi ani, comparativ cu 210.000 de morți și răniți americani în nouă ani de Vietnam), dar continuă să semnaleze că este pregătit pentru un război lung. Stă cu ochii pe sosirea noului președinte american, așteptând o scădere bruscă a sprijinului pentru Ucraina și un acord care i-ar decapita inamicii de la Kiev și ar oferi Rusiei garanții de securitate.

Pariul lui Putin este că armele nucleare, fie pe post de amenințare sau chiar folosite pentru scurt timp, ar putea aduce o pace rece – chiar, în mod pervers, un oarecare respect din partea altor națiuni necinstite. Se pare că ceasul Apocalipsei se va îndrepta din nou în direcția greșită.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite