Deputații separatiști pro-ruși din Transnistria au cerut oficial ajutorul Rusiei pentru a fi protejată de „presiunile” Republicii Moldova. Guvernul Republicii Moldova respinge „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului

Deputații separatiști pro-ruși din Transnistria reuniți în congres extraordinar au cerut oficial ajutorul Rusiei pentru a proteja Transnistria în fața presupusei presiuni din partea Republicii Moldova, potrivit canalului de telegram al agenției oficiale de presă a republicii nerecunoscute, Novosti PMR. Guvernul Republicii Moldova respinge „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului.
„Guvernul Republicii Moldova şi Biroul Politici de Reintegrare resping declaraţiile propagandistice venite dinspre Tiraspol. Ţinem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate şi integrare europeană pe care le promovează Chişinăul în cadrul legăturilor sale cu Uniunea Europeană”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Potrivit vicepremierului moldovean, aceste politici îi avantajează pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent dacă sunt pe malul drept sau malul stâng al Nistrului.
Rezoluția adoptată la Tiraspol
La o mare reuniune la Tiraspol, conducerea regiunii secesioniste transnistrene a adoptat o rezoluție în care critică vehement Chișinăul pentru presupuse „presiuni” și cer parlamentului de la Moscova „luarea de măsuri pentru apărarea Transnistriei”, notează Europa Liberă Moldova.
În spațiul public a apărut un draft al unei rezoluții care ar urma să fie adoptată la finele „congresului”.
Radio Europa Liberă Moldova scrie că rezoluția va fi transmisă către: Secretarul General al ONU, participanții la procesul de negociere în formatul „5+2”, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Parlamentul European, Adunarea interparlamentară a CSI și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

––––––––––
Deputații separatiști pro-ruși din Transnistria s-au reunit miercuri într-un Congres extraordinar, care a ajuns la a șaptea ediție, și la care participă peste 650 de persoane.
Președintele Sovietului Suprem din stânga Nistrului a declarat că niște provocatori au stârnit informații false și zvonuri despre o presupusă adresare la Congres despre includerea regiunii transnistrene în componența Federației Ruse.
Mai mulți deputați auto-proclamați au declarat că, de fapt, acest congres se întâmplă contrar speculațiilor din spațiul public și reprezintă mai degrabă un forum de afaceri, pentru că subiectele prioritare țin de problemele economice ale regiunii, în contextul în care, din anul 2024, companiile din stânga Nistrului vor achita taxe vamale.
Autoritățile de la Chișinău au declarat și astăzi că nu există motiv de îngrijorare și au făcut apel la cetățeni să rămână calmi.
Experții în securitate de la Chișinău au declarat de asemenea că nu există premise de îngrijorare.
Liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, a convocat pentru 28 februarie un „Congres al deputaților locali la toate nivelurile” din regiune, pentru a discuta presupusele „presiuni făcute de Republica Moldova”, care ar încălca „drepturile” și ar înrăutăți „situația socio-economică a poporului transnistrean”.
În urma acestei știri, un membru al opoziției transnistrene, Ghenadi Ciorba, a făcut, în postări pe Facebook, primele speculații privind scopul Congresului, și anume că se va cere anexarea regiunii separatiste la Federația Rusă.
În 29 februarie, președintele Vladimir Putin ar avea intenția să aprobe această „anexare” în ultimul său discurs asupra stării națiunii, înainte de alegerile prezidențiale de la mijlocul lunii martie.
Există un referendum din anul 2006 în care transnistrenii s-au pronunţat pentru independenţă și alipirea la Rusia. Autorităţile de Tiraspol s-ar putea folosi de acest referendum.
În Transnistria sunt staţionaţi în jur de 1.500-2.000 de militari ruşi, dintre care doar 400 sunt staţionaţi legal, pentru că fac parte din forţa de menţinere a păcii.
Forţele separatiste transnistrene numără în jur de 7.000 de militari. Analiştii sunt de părere că armata Republicii Moldova este inferioară acestor forţe.