Vineri 4 iulie 2025 | București 34˚C / Senin

Temperaturile globale bat record după record. Canicula, noua normalitate

8 iunie 2024, 20:52

O nouă analiză a datelor furnizate de Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al Uniunii Europene, arată că planetă a trecut printr-un an călduros fără precedent. Experții avertizează că valurile de caniculă devin tot mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice. Căldura excesivă a ucis deja mii de oameni, iar agricultura este grav afectată din cauza secetei. Pe de altă parte, inundațiile au provocat pagube semnificative în toată lumea. Despre acest tablou, cercetătorii spun că e abia începutul.

Lună de lună, temperaturile globale bat record după record. Experții spun că fenomenele extreme oferă imaginea viitorului, în care căldura va pune la încercare capacitatea de supraviețuire a oamenilor.

Andrew Dessler, profesor de ştiinţa atmosferei la Texas A&M: Pentru corpul uman, 36 de grade Celsius este temperatura normală. Dacă adaugi două grade, ajungi la 38, te simți cam rău, dar tot ești bine. La 40 de grade ești destul de bolnav, încă două grade în plus şi te duci la spital. Ajungi la 44 de grade, ești mort. Fiecare creștere a temperaturii devine tot mai periculoasă. La fel se întâmplă și cu creșterea temperaturii globale, fiecare creştere aduce efecte tot mai severe.

Valurile de căldură au făcut victime din America până în India unde temperaturile au depăsit 50 de grade Celsius. Pe lângă căldura extremă, aerul și oceanele tot mai calde, alimentează ploi mai abundente și furtuni violente ca cele care au lovit Statele Unite, China, Brazilia, Kenya Emiratele Arabe Unite și părți ale Europei provocând inundații fără precedent.

Andrew Dessler, profesor de ştiinţa atmosferei la Texas A&M Această este doar o mică secveţă din ce va urma în viitor. Peste 10 sau 20 de ani, oamenii vor privi înapoi și vor spune „Nu-mi vine să cred cât de răcoare a fost atunci”, îşi vor dori să fie din nou la fel de răcoare. Încălzirea cauzată de schimbările climatice este inevitabilă. Atâta timp cât vom emite dioxid de carbon în atmosferă, temperaturile vor continua să crească. În viitor, situația va fi mult mai gravă.

Datele furnizate de Copernicus, serviciul Uniunii Europene de monitorizare a climei, arăta că fiecare lună începând cu iulie 2023 a fost cu cel puțîn 1,5 grade mai caldă decât temperaturile de dinainte de epoca instrustrailizării, adică aproximativ 2 secole.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite