Temperaturi record în Asia. Canicula îi obligă pe vietnamezi să taie iluminatul public

Compania de stat din Vietnam EVN a avertizat luna aceasta că temperaturile neobișnuit de ridicate ar putea pune sub presiune sistemul energetic național. Asta pentru că se înregistrează o creștere a consumului de energie electrică, în timp ce nivelurile apei la unele baraje hidroenergetice sunt mai scăzute decât în mod normal.
În capitală, Hanoi, luminile stradale sunt aprinse 30 de minute mai târziu și stinse cu 30 de minute mai devreme decât de obicei. Iar jumătate din luminile stradale de-a lungul unor artere majore și din parcurile publice au fost complet stinse.
„Autoritatile din multe provincii și orașe au luat măsuri de economisire a energiei, pentru a asigura aprovizionarea cu energie electrică stabilă și sigură”, a transmis ministerul de resort într-un comunicat. Statul a cerut și clădirilor de birouri și centrelor comerciale reducerea la jumătate a consumului de energie pentru iluminarea exterioară. Iar cetățenii au fost îndemnați să folosească aerul condiționat numai atunci când este necesar și să oprească electronicele pe care nu le folosesc.
Ministerul Industriei și Comerțului a spus că măsurile de economisire a energiei vor permite conservarea energiei pentru uz casnic și pentru sectorul de producție crucial al țării.
La nivel global, 2022 a fost unul dintre cei mai călduroși ani, iar ultimii opt ani au fost, în mod colectiv, cei mai calzi documentați de știința modernă. Mai grav este că oamenii de știință avertizează că temperaturile nu vor face decât să crească mai mult.
Săptămâna trecută, șeful Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, a avertizat că temperaturile globale ar putea ajunge „pe un teritoriu încă neexplorat”, ca urmare a combinației dintre încălzirea El Niño, care se așteaptă să se dezvolte în lunile următoare, și schimbările climatice induse de om. Taalas a atras atenția cu privire la „repercusiunile de amploare asupra sănătății, securității alimentare, gestionării apei și mediului”.
Temperaturile foarte ridicate înregistrate în Asia au provocat temeri nu doar referitoare la posibilele condiții de secetă, ci și la perturbarea educației. La începutul acestei luni, Filipine a permis școlilor din Quezon City, cel mai populat oraș al țării, să își scurteze orele din cauza căldurii extreme, în timp ce în aprilie cel puțin două state din India au dispus ca școlile să se închidă timp de o săptămână. În mai, Malaezia a permis copiilor să poarte la școală îmbrăcăminte obișnuită, în loc de uniformă și a oprit activitățile în aer liber.
Maximiliano Herrera, un climatolog și istoric meteorologic care raportează în mod regulat temperaturi record pe Twitter, a spus că valul de căldură care a afectat Asia a fost „probabil cel mai rău val de căldură tropical din istoria climatică mondială”, în ceea ce privește intensitatea temperaturilor, răspândirea geografică și durata de timp în care a avut loc.
Recordurile lunare și din toate timpurile au fost doborâte în Asia de Sud-Est, inclusiv în Vietnam, unde 44,1 grade Celsius au fost înregistrate la începutul acestei luni, la Tuong Duong, din provincia Nghệ An.
Herrera a spus că temperaturile extreme din regiune nu s-au încheiat încă. „Ce e mai rău acum ar trebui să vină, cel puțin pentru unele zone, precum Yunnan (sud-vestul Chinei)”, a anunțat climatologul.
Articol de Arina Delcea