Temerile se intensifică în privința celui mai mare spital funcțional din Fâșia Gaza, în timp ce forțele israeliene bombardează orașul Khan Yunis

Forțele israeliene au avansat și mai mult în sudul principalului oraș din Gaza, lovind zonele din apropierea celui mai mare spital funcțional din teritoriu și stârnind temeri că acesta ar putea fi forțat să se închidă din cauza bombardamentelor israeliene și a ordinelor de evacuare, potrivit The Guardian.
Locuitorii din Khan Yunis și personalul medical au declarat că luptele au ajuns la câțiva metri de spitalul Nasser, cel mai mare spital care încă funcționează parțial în Gaza, în ultima săptămână. Acesta a primit sute de pacienți răniți pe zi de când luptele s-au mutat în sud luna trecută. Oficialii israelieni i-au acuzat pe luptătorii Hamas că operează din spitalul Nasser, lucru negat de personal.
Două treimi din spitalele din Gaza și-au încetat acum activitatea, iar pierderea spitalului Nasser ar reduce și mai mult numărul limitat de îngrijiri pentru traumatisme încă disponibile. Potrivit ONU, alte două spitale – al-Aqsa și Gaza European – riscă, de asemenea, să fie închise.
Într-o declarație de joi, Hamas a negat afirmațiile făcute de ostatica israeliană eliberată Sharon Aloni într-un interviu la CNN, potrivit cărora ea și alți prizonieri ar fi fost deținuți în camere din spitalul Nasser.
Grupul a declarat că „consideră că acest lucru este în conformitate cu minciunile Israelului și cu incitarea sa veche și nouă împotriva spitalelor pentru a justifica distrugerea acestora”.
În noiembrie, forțele israeliene au luat cu asalt Spitalul Al-Shifa din nordul Fâșiei Gaza și au descoperit ceea ce au declarat că ar fi arme și echipamente Hamas găsite în incintă, deși această afirmație a fost pusă la îndoială.
Organizația umanitară Medici Fără Frontiere (MSF) a declarat joi că bombardamentele intense ale forțelor israeliene din ultimele zile au provocat „panică în rândul pacienților și al persoanelor strămutate care se refugiază acolo”. Mii de persoane au căutat adăpost la spital după ce au fost sfătuite de armata israeliană să se mute spre sud la începutul războiului.
Leo Cans, șeful misiunii MSF pentru Palestina, a declarat într-un videoclip înregistrat la începutul acestei săptămâni că luptele au ajuns „foarte aproape” și că situația de la spital este „catastrofală”. El a precizat că un atac aerian a lovit luni la 150 de metri de intrarea în spital, provocând opt morți și 80 de răniți.
„Răniții de care ne ocupăm, mulți dintre ei și-au pierdut picioarele, și-au pierdut brațele”, a spus el. „Sunt răni cu adevărat complexe care necesită multe intervenții chirurgicale. Iar noi nu avem capacitatea de a face acest lucru acum”.
În actualizarea sa zilnică cu privire la ostilități, agenția umanitară a ONU, OCHA, a declarat că un alt atac aerian israelian ar fi lovit joi dimineața o clădire care adăpostea personalul medical care lucra pentru agențiile umanitare de la spital, rănind mai multe persoane și forțând evacuarea acestora.
„Acest atac raportat și mutarea ulterioară a personalului compromit și mai mult capacitatea deja fragilă a spitalului supraaglomerat”, a declarat agenția.
Locuitorii din Khan Yunis au descris lupte grele și bombardamente intense în nordul și estul orașului.
Armata israeliană a declarat că o brigadă din Khan Yunis, care acționează acum în sud, mai departe decât se aventuraseră trupele înainte, a „eliminat zeci de teroriști în lupte corp la corp și cu ajutorul tancurilor și al sprijinului aerian”. Aceasta a precizat că a ucis 60 de combatanți în ultimele 24 de ore, dintre care 40 în Khan Yunis. Afirmațiile sale nu au putut fi verificate.
Sute de mii de oameni au fugit în oraș după ce Israelul a ordonat civililor din nord să evacueze orașul la începutul războiului, iar acum sunt forțați să fugă din nou. Se estimează că 1,7 milioane de persoane din totalul de 2,2 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutate.
Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au confirmat joi că au îndepărtat cadavrele din cimitirul An Namsawi de lângă spitalul Nasser, după ce au fost raportate informații potrivit cărora cimitirul a fost distrus de tancuri și mormintele au fost golite. FDI a declarat pentru postul de televiziune CNN că a luat cadavrele pentru a identifica dacă printre ele se află vreun ostatic israelian.
De asemenea, joi au apărut imagini cu trupele israeliene care au aruncat în aer campusul principal al unei universități din afara orașului Gaza printr-o detonare controlată – una dintre multiplele universități pe care le-au distrus.
Înregistrarea video, aparent realizată cu o dronă, arată o explozie uriașă care înghite complexul de clădiri al Universității al-Israa.
Universitatea, o instituție privată fondată în 2014, a precizat într-o declarație că principala sa clădire pentru studii universitare și colegiile de licență au fost distruse. Aceasta a precizat că forțele israeliene au confiscat complexul în urmă cu 70 de zile și l-au folosit ca bază. Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu imediat.
Organizația OCHA, agenție umanitară a ONU, a declarat că explozia a avut loc miercuri și a precizat că rapoartele au sugerat că „a fost folosit de armata israeliană ca bază militară și ca centru de detenție ad-hoc pentru interogarea deținuților palestinieni înainte de a fi transferați într-o locație necunoscută”.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Washingtonul a „ridicat” problema distrugerii universității cu Israelul.
În altă parte în Gaza, unde o pană de curent a intrat joi în a șasea zi de întrerupere a comunicațiilor, împiedicând eforturile de salvare și ajutorare, medicii au declarat că un atac aerian israelian asupra unei case a ucis 16 persoane, dintre care jumătate copii, în orașul Rafah din sudul Gaza.
În total, 24 620 de palestinieni, majoritatea femei și copii, au fost uciși în Gaza de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului – potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu – și se crede că alte mii de persoane sunt îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse. Alte zeci de mii de persoane au fost rănite.
Israelul dă vina pe Hamas pentru numărul mare de morți în rândul civililor, afirmând că gruparea luptă în zonele rezidențiale dense. Israelul afirmă că forțele sale au ucis aproximativ 9.000 de militanți, fără a furniza dovezi, și că 193 dintre soldații săi au fost uciși de la începutul ofensivei terestre din Gaza.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat joi că războiul va dura „încă multe luni” și a promis „victoria totală asupra Hamas”. De asemenea, el a declarat că i-a spus lui Biden că respinge orice demers de înființare a unui stat palestinian atunci când Israelul își va încheia ofensiva împotriva Fâșiei Gaza și că toate teritoriile aflate la vest de râul Iordan vor fi sub control de securitate israelian.