TEMA ZILEI | Raed Arafat: Noi nu stăm rău cu aparatele, nu stăm rău cu echipamentele, dar la resursa umană suntem limitați. Dorința noastră e ca la toamnă să ne apropiem cât mai mult de normalitate

15 martie 2021, 16:14

Clar că situația este una serioasă și care trebuie să ne atragă atenția că pandemia n-a trecut. Vaccinurile sunt unica soluție la acest moment prin care să progresăm în crearea unei imunități, ca să oprim impactul virusului SARS-CoV-2„, a subliniat Raed Arafat luni seară la Tema zilei, în Telejurnal.

El a arătat că în aceste momente se decide la nivel european ce se va întâmpla cu serul AstraZeneca. „Aici clar că sunt experții care se ocupă de vaccinare care se vor pronunța. (…) Însă problema noastră este la acest moment de a menține, de a controla numărul cazurilor pe zi, de a controla situația de impact asupra secțiilor de terapie intensivă și secțiilor din spital și de a limita răspândirea virusului pentru că, chiar cu toată vaccinarea pe care o facem, și chiar dacă stăm bine cu vaccinarea la nivel european, încă n-am atins o cifră minimă necesară ca să putem să spunem că există o protecție în comunitate„, a arătat Raed Arafat.

Este nevoie de 60-70% de persoane vaccinate, dar un impact poate să înceapă și la 30-40%, potrivit șefului DSU. „Dar încă mai avem până acolo”, a atras atenția oficialul.

Întotdeauna a fost problema impactul pe sistemul sanitar. Asta au avut și colegii din Italia, și colegii din Franța, și peste tot – impactul pe sistemul sanitar și în mod deosebit paturile de terapie intensivă, paturile cu oxigen, pentru terapie intermediară, aparatele de ventilat. Noi nu stăm rău cu aparatele, nu stăm rău cu echipamentele, dar la resursa umană suntem limitați„, a declarat Arafat, care a reiterat că se încearcă rezolvarea problemei prin detașarea de personal între diferite spitale. Folosirea rezidenților este o soluție, sub supraveghere, așa cum se întâmplă în întreaga lume.

O altă problemă este cea a locurilor libere. În acest moment, sunt 1.408 paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de COVID-19.

Scăderea numărului de locuri a fost determinată de închiderea unor unități mobile, cum este cazul spitalului mobil Lețcani, care ar putea fi redeschis însă. Două unități mobile suplimentare au fost aduse la București. Acestea vor funcționa la spitalul „Sfântul Ioan”. La spitalul Babeș va fi adusă o altă unitate mobilă.

Potrivit lui Raed Arafat, secțiile ATI se aglomerează din cauza celor care stau prea mult acasă și care sună târziu pentru a cere ajutor.

Șeful DSU a subliniat că soluția carantinării este una pe care nimeni nu vrea să o aplice în plan național, dar care în zone restrânse are efecte pozitive.

„Măsurile locale și zonale întotdeauna am zis că le vom lua. Atunci când este considerată necesară carantinarea, indiferent de implicațiile politice și alte aspecte, și părerile și tot, dacă vine DSP-ul, INSP-ul și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și spun la rând că trebuie carantinată o localitate, noi semnăm ordinul de carantinare. Eu semnez ordinul respectiv ca șef al Departamentului. Nu-l semnez de capul meu, îl semnez în baza propunerilor care vin. Este clar că măsura carantinării localităților, dacă măsurile se aplică corect, măsura s-a dovedit a fi eficientă. În 14, în 21 de zile, în 30 de zile, totuși este eficientă. Și a demonstrat că majoritatea localităților după 14 zile au început să scadă serios ca și număr de cazuri în localitățile respective”, a declarat Raed Arafat.

„Deci este o soluție pe care nimeni nu vrea să o aplice pe plan național, dar pe zone, pe localități, pe zone restrânse, se pare că produce un efect pozitiv în sensul că limitează răspândirea și începe scăderea, cu condiția ca măsurile în timpul carantinării să fie respectate”, a adăugat secretarul de stat.

Rata de incidență la mia de locuitori este doar unul dintre criteriile avute în vedere la luarea acestor decizii, a ținut să explice Arafat.

Întrebat dacă o astfel de măsură poate fi luată în Capitală, șeful DSU a răspuns: „La acest moment cred că suntem departe încă de o asemenea măsură și nu vreau să speculez pe ea și, după cum am zis, nu numai 6 la mie este singurul factor de carantinare. Există mult mai multe aspecte la care ne uităm în astfel de decizii”.

E clar că, coborând cu o oră, e un procent, asta înseamnă că totuși te duci acasă mai devreme, nu mai ești tentat să rămâi până la 23.00 afară, (…) înseamnă că la ora 21.00 deja te deplasezi către casă. Deci nu este fără impact”, a subliniat Raed Arafat, referindu-se la restricția de circulație între orele 22.00 – 05.00, intrată în vigoare duminică seară.

Sunt țări în care e de la ora 18.00 interzis – trebuie să te duci acasă de la 18.00, cum e Franța. Nu știu dacă au ridicat restricția respectivă, dar este de câteva săptămâni la ei cu restricția de la ora 18.00. Sunt alte țări de la ora 21.00. Pe fiecare țară putem să o întrebăm de ce la 21.00, nu la 20.00, de ce la 22.00, nu la 23.00.  Important este că s-a pus o limită, ca să limiteze mobilitatea și contactul neesențial și, bineînțeles, aceste lucruri pot fi adaptate pe parcurs, așa cum evoluează situația„, a explicat șeful DSU.

Toată lumea are speranța ca anul ăsta, dacă vaccinăm suficient, să ne întoarcem cât mai aproape de normalitate, dacă nu chiar la normalitate, dacă nu avem vreo altă surpriză din partea virusului, cu alte mutații, cu alte tulpini. Dar dorința noastră este ca la toamnă să ne apropiem cât mai mult de normalitate și să avem cei 10 milioane vaccinați. Sper să reușim acest lucru, a conchis Raed Arafat.

Secțiile de terapie intensivă din Cluj, utilizate la capacitate maximă. Medicii lucrează la un plan de urgență

Duminică, premierul Florin Cîțu a participat alături de Raed Arafat la ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, unde a cerut creșterea numărului real de paturi ATI la 1.600 și identificarea unor spitale noi, care ar putea să se alăture celor existente în lupta anti-COVID.

Totodată, șeful executivului a solicitat un plan clar pentru situația in care va fi nevoie de detașări de cadre medicale.

(w500) Evoluție

VEZI și Record absolut de pacienți la terapie intensivă în 2021, la un an după ce în România era anunțată starea de urgență

Vă reamintim că ieri au intrat în vigoare și noile măsuri impuse de prelungirea stării de alertă. Interdicția de deplasare se aplică acum de la ora 22.00, în loc de 23.00.

VEZI și Medici români: Suntem în plin val trei al pandemiei, după săptămâni de relativ calm

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite