Saloanelor specializate le este interzis să tatueze minori, printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii. Tinerii sub 18 ani își pot pune doar cercei, cu acordul părinților

23 mai 2024, 14:36 (actualizat 23 mai 2024, 18:57)

Saloanele de tatuaje nu vor mai putea tatua minori și nu vor mai putea face proceduri de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani. Prevederile apar într-un Ordin al ministrului Sănătăţii care a intrat recent în vigoare. Cu acordul părinților, cei care nu au împlinit 18 ani își pot pune doar cercei.

Din vremea adolescenței, Angelo visa să-și facă un tatuaj. Faptul că părinții săi nu au fost de acord, l-a determinat să mai amâne momentul.

”Primul tatuaj am vrut să mi-l fac pe la vârsta de 15 ani, dar sincer nici părinții nu mi-au dat voie pentru că probabil nu aveam încă discernământul necesar să fiu sigur că îl voi avea pentru tot restul vieții. Dar l-am făcut la 22 de ani”, a spus el.

De acum înainte însă, indiferent de dorința celor care doresc să se tatueze, saloanelor specializate le este interzis, printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, să mai tatueze minori. Chiar și artiștii tatuatori, admit că această decizie este una bună, având în vedere amploarea pe care a luat-o fenomenul.

Liviu, artist tatuator: Asta mi se pare o problemă, că sunt foarte mulți care își doresc din prima tatuaje foarte la vedere, pe față, pe gât, pe mâini, pe degete.

Același ordin al Ministerului Sănătății le mai interzice saloanelor să efectueze proceduri de piercing corporal şi implant dermal persoanelor cu vârsta sub 16 ani, cu excepţia piercingului din zona urechii pentru care este necesar acordul părintilor.

Constantin Azoiței, preşedinte, Asociaţia ,,Tattoo and Piercing România”: Poate este o decizie cam drastică, dar este una sănătoasă să spunem așa. Din punct de vedere al businessului, clientela noastră nu este bazată foarte mult pe tineret. Ce ne sperie însă este faptul că acești tineri care se tatuează pot încuraja într-un fel sau altul munca la negru. Apelează la saloanele care nu sunt autorizate.

Constantin Venerus Popa, medic primar dermatolog: În lipsa unui personal specializat există riscul de a te infecta de la infecții banale folosind substanțele respective, de a face o reacție de corp străin din cauza unor cerneluri neverificate, de a se produce cicatrici, de a se face impregnarea cu tuș la adâncimi diferite în piele, ceea ce generează dificultăți enorme la îndepărtare.

Totodată, în saloanele de înfrumuseţare sunt interzise procedurile medicale estetice invazive şi procedurile estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale.

Moarte fulgerătoare într-un salon de tatuaje, la Timișoara. Un tânăr ar fi consumat prea multe băuturi energizante

Incident tragic la un târg internațional de tatuaje, deschis în acest weekend la Timișoara. Unui tânăr de 23 de ani i s-a făcut brusc rău în timp ce își făcea un tatuaj pe picior. Organizatorii au chemat salvarea, însă, în ciuda manevrelor de resuscitare, băiatul s-a stins din viață. Oamenii legii au deschis o anchetă pentru a afla cauza decesului, în timp ce un martor povestește că tânărul ar fi consumat mai multe energizante în timp ce artistul îi făcea tatuajul.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite