„Tată, ajută-mă… am fost vizați de israelieni”. Ultimele momente ale lucrătorilor umanitari uciși în Gaza

Pentru că paramedicul Hassan Hosni Al-Hila se simţea rău şi nu îşi putea continua misiunea de noapte alături de Semiluna Roşie Palestiniană, pe 23 martie, fiul său i-a luat locul. Pentru Mohammad, în vârstă de 21 de ani, a fost ultima tură, scrie CNN.
„’Vino la mine, tată, ajută-mă… am fost vizați de israelieni, iar acum trag direct în noi”, își amintește Al-Hila că i-a spus fiul său la telefon. „Apelul s-a încheiat după aceea”.
Soarta sa a rămas necunoscută timp de peste o săptămână, până când echipele de salvare cărora armata israeliană le-a permis să acceseze zona au descoperit o scenă oribilă: o groapă comună în care se aflau cadavrele a 15 salvatori îngropați împreună cu vehiculele lor strivite.
Tot mai multe dovezi care detaliază ultimele momente ale lucrătorilor umanitari contrazic declaraţia inițială a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) cu privire la ce s-a întâmplat în acea zi. IDF a susţinut, fără a oferi dovezi, că unele vehicule se deplasau în mod suspect, fără faruri sau lumini intermitente, spre trupele israeliene și că membrii echipelor de urgență erau militanți.
O analiză CNN a înregistrărilor video care surprind focurile de armă, fotografiile și imaginile din satelit ale locului atacului, precum și interviurile cu experți criminaliști și membri ai familiilor oferă o descriere detaliată a faptului că armata israeliană a țintit și a îngropat echipaje de salvare, care aveau marcaje clare din partea Societății palestiniene a Semilunii Roșii, a Apărării Civile și a Organizației Națiunilor Unite. Un interviu CNN cu un supraviețuitor al atacului și înregistrarea audio exclusivă a unui lucrător medical înregistrat în ultimele sale momente contrazic, de asemenea, versiunea Israelului.
IDF a declarat că a început să investigheze din nou incidentul după ce vineri au apărut imagini care arătau ambulanțe și un camion de pompieri care se deplasau cu luminile de semnalizare aprinse. După ce a fost informat cu privire la ancheta preliminară, șeful Statului Major al IDF a ordonat luni ca ancheta inițială să fie „aprofundată” printr-un „mecanism de anchetă” și finalizată în câteva zile. Înregistrarea video, publicată inițial de New York Times, a fost obținută de CNN de la Semiluna Roşie.
„Toate afirmațiile legate de incident vor fi examinate și prezentate într-un mod detaliat și aprofundat pentru a se lua o decizie cu privire la gestionarea evenimentului”, a declarat luni IDF.
Potrivit unui oficial militar israelian, trupele unei brigăzi care pregătise o ambuscadă au deschis focul asupra echipajelor de urgență în acea dimineață, după ce serviciile de informații au considerat mișcările lor „suspecte” și au crezut că au efectuat cu succes un atac asupra militanților Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian.
Membrii familiilor și colegii paramedicilor uciși neagă cu vehemență că vreunul dintre lucrători ar fi fost militant și solicită o anchetă independentă.
Când a văzut trupul fiului său, despre care Hosni a spus că era plin de găuri de gloanțe, și-a cerut scuze că nu a fost alături de el în ultimele clipe, spunând că ambulanțele lor ar fi fost trimise împreună.
„I-am spus: ”Îmi pare rău că nu am putut fi alături de tine„”, își amintește Hosni. „Dacă nu m-aș fi întors acasă, [el] și cu mine am fi fost împreună în aceeași misiune”.
„Suflarea morții”
Totul a început în primele ore ale zilei de duminică, 23 martie, după ce s-a raportat un atac israelian în Rafah. Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a trimis o ambulanță şi un echipaj format din trei membri.
PRCS a declarat că nu a coordonat trimiterea cu COGAT, agenția militară israeliană care supraveghează activitățile din teritoriile palestiniene, deoarece zona nu a fost desemnată drept „zonă roșie”, unde coordonarea este necesară. La câteva ore după atac, IDF a desemnat zona drept „zonă roșie”, ca parte a operațiunii sale extinse în Rafah.
Potrivit medicului Munther Abed, care stătea în spatele ambulanței în drum spre locul incidentului, echipajul a fost brusc ținta unor focuri de armă puternice și directe din partea forțelor israeliene. Abed a declarat că a supraviețuit atacului aruncându-se pe podeaua vehiculului pentru a se adăposti, auzind țipetele de durere ale colegilor săi din față, care au fost uciși.
„Nu am putut auzi nimic de la colegii mei în afară de sunetul morții, oftatul morții, ultima lor suflare”, a declarat Abed pentru CNN. „Un strigăt de durere, asta e tot ce am auzit de la ei”.
Ambulanța s-a izbit de un stâlp de electricitate, oprindu-se odată cu focurile de armă, potrivit lui Abed. El a spus că soldații israelieni au deschis ușile din spate ale vehiculului și l-au tras afară, dezbrăcându-l până la lenjeria intimă.
Un oficial militar israelian a declarat că trupele au tras asupra unui vehicul la ora 4 a.m., omorând două persoane și reținând o alta, despre care IDF a afirmat, fără a furniza dovezi, că erau oficiali Hamas. Oficialul a negat, de asemenea, că vehiculul era o ambulanță sau că persoanele erau paramedici în uniformă. Abed, care a declarat că a fost eliberat mai târziu în acea zi din arestul izraelian, după ce armata i-a verificat dosarul, respinge aceste afirmații.
Odată pierdută comunicarea cu echipa lui Abed, Semiluna Roşie a trimis ambulanțe suplimentare alături de vehicule ale Protecției Civile pentru a verifica echipa dispărută.
Cu toate acestea, echipajele de sprijin vor avea aceeași soartă cruntă. O înregistrare video recent publicată, descoperită pe telefonul unuia dintre cei 15 membri ai echipei, surprinde ultimele lor momente înainte de a fi uciși de armata israeliană.
Videoclipul este filmat din fața unui vehicul și arată un convoi de ambulanțe clar marcate care se deplasează de-a lungul unui drum, cu farurile și luminile de urgență aprinse.
Înregistrarea video arată cum convoiul se oprește când întâlnește un alt vehicul care se pare că se izbise de un stâlp de electricitate de pe marginea drumului.
Dr. Younis Al-Khatib, președintele PRCS, a confirmat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că vehiculul văzut în filmare era una dintre ambulanțele agenției.
Doi dintre salvatorii care apar în filmare coborând din vehicule poartă uniforme reflectorizante de intervenție de urgență ale PRCS. Un camion de pompieri și o ambulanță aflate la fața locului sunt marcate cu însemnele PRCS.
Aproape imediat se aud focuri de armă intense, care lovesc convoiul. Înregistrarea video se termină, dar sunetul continuă timp de cinci minute.
Trevor Ball, un fost membru senior al echipei de eliminare a munițiilor explozive din armata SUA, a declarat pentru CNN că focurile de armă auzite în filmare corespund armelor de calibru mic și armelor ușoare. „Chiar și atunci când se utilizează vederea pe timp de noapte, luminile de la vehiculele din convoi ar fi vizibile”, a adăugat el.
Paramedicul care filmează incidentul, identificat de PRCS drept Rifaat Radwan, este auzit spunând în mod repetat „shahada”, pe care musulmanii o recită atunci când se confruntă cu moartea, și spune că știe că va muri.
La un moment dat, el spune: „Iartă-mă mamă, aceasta este calea pe care am ales-o – să ajut oamenii – jur că nu am ales această cale decât pentru a ajuta oamenii.”
De asemenea, se aud vocile altor persoane din convoi, precum și cele ale unor oameni care strigă comenzi în ebraică. Nu este clar cine sunt aceștia sau ce spun.
Un alt medic care a participat la al doilea dispecerat, Ashraf Abu Libda, a sunat un coleg la ora 4:55 a.m. în timp ce convoiul era sub foc. O înregistrare audio a apelului, obținută de CNN, îl surprinde repetând shahada înainte de a spune „sunt soldați, sunt soldați aici”. Un soldat poate fi auzit în fundal, spunând „veniți, veniți, veniți” în ebraică.
Apelul pune la îndoială cronologia prezentată de soldații israelieni implicați în atac, care au declarat că convoiul de salvare a sosit la două ore după ambulanța inițială, la ora 6 a.m., potrivit oficialului militar israelian. Videoclipul arată, de asemenea, sosirea convoiului în întuneric, cu primele raze de soare vizibile la orizont, ceea ce indică faptul că a fost filmat înainte de ora 6 dimineața – răsăritul soarelui pe 23 martie în Gaza a fost la ora 5:42 dimineața.
În urma atacurilor mortale, Abed – care a declarat pentru CNN că a fost bătut și abuzat de soldații israelieni în timpul interogatoriilor din apropierea locului faptei – a declarat că a fost martor la îngroparea de către IDF a cadavrelor și a vehiculelor, văzând buldozerele săpând o groapă mare, strivind vehiculele și îngrămădindu-le în groapă.
Săptămâna trecută, un oficial militar israelian a declarat pentru CNN că forțele israeliene au îngropat cadavrele deoarece se așteptau ca recuperarea lor să necesite timp pentru a fi coordonată cu PRCS și ONU și doreau să împiedice ca trupurile să fie mâncate de animale. Un expert medico-legal care a analizat imaginile corpurilor a declarat că starea lor de descompunere sugerează că acestea ar fi fost mâncate de câini.
Imaginile din satelit din 23 martie, publicate inițial de Al Jazeera Arabic și analizate de CNN, arată vehicule ale armatei israeliene care înconjoară un grup de cinci ambulanțe ale PRCS și ale Protecției Civile. Urmele și activitatea buldozerelor sunt clar vizibile în imagine.
O altă imagine din satelit, publicată tot de Al Jazeera și analizată de CNN, datată 25 martie, arată un tanc israelian, un excavator și buldozere militare în același loc. În locul în care se aflau ambulanțele, rămășițe de vehicule ies în evidență din pământ.
Ball a declarat pentru CNN că imaginile excavației indică un atac direct cu focuri de armă și strivirea de către vehicule blindate grele. „Există unele găuri de gloanțe vizibile în camionul de pompieri, iar deteriorarea camionului de pompieri și a vehiculului ONU arată mai mult în concordanță cu vehiculele grele”, a adăugat el.
O bază operațională avansată a IDF și o zonă de staționare la un spital neterminat din Tal al-Sultan, la aproximativ 1 kilometru de locul gropii comune, este vizibilă în imaginile din satelit de la Planet Labs. Ball a declarat că urmele vehiculelor grele pot fi văzute între bază și locul gropii comune, adăugând că militarii ar fi avut o linie vizuală clară către locul unde au fost îngropate cadavrele și vehiculele.
La 1 aprilie, IDF a afirmat, fără a oferi dovezi, că „în urma unei evaluări inițiale, s-a stabilit că forțele au eliminat un agent militar Hamas, Mohammad Amin Ibrahim Shubaki, care a luat parte la masacrul din 7 octombrie, împreună cu alți 8 teroriști din Hamas și Jihadul Islamic”.
Într-o declarație de luni, IDF a revizuit acest număr, afirmând că șase agenți Hamas au fost identificați printre victime, fără a furniza dovezi.
Dar agențiile au declarat că numele dat de armata israeliană nu se potrivește cu al niciunui lucrător trimis și că niciun militant Hamas nu se afla în grup. CNN a obținut de la PRCS numele a 14 dintre cei uciși; niciunul nu a fost identificat ca fiind Mohammad Shubaki. Un purtător de cuvânt al agenției ONU pentru refugiați palestinieni UNRWA a declarat că numele celui de-al 15-lea om ucis – un angajat UNRWA – nu a fost dat publicităţii din respect pentru familia sa, dar nu este numele dat de armata israeliană.
Abed a declarat pentru CNN că nu cunoaște pe nimeni cu numele Shubaki și nici nu l-a mai auzit.
Groapa comună
În următoarele zile, personalul PRCS și al ONU a negociat cu armata israeliană permisiunea de a vizita zona în mai multe rânduri. O săptămână mai târziu, un convoi format din echipaje ale PRCS, Apărării Civile și OCHA a dezgropat groapa comună.
Au fost recuperate 15 cadavre: opt membri ai PRCS, șase de la Apărarea Civilă și un angajat UNRWA. Fotografiile și înregistrările video ale excavației analizate de CNN și de experții criminaliști oferă indicii cu privire la vizibilitatea echipajelor ca prim răspuns în ultimele lor momente.
Un medic PRCS din convoi, Asaad Al-Nassasrah, este în continuare dat dispărut, iar organizația a cerut armatei israeliene informații despre locul în care se află acesta. CNN a solicitat, de asemenea, IDF mai multe informații despre medicul dispărut.
Unii dintre paramedicii PRCS prezentați în fotografii au fost îngropați în uniformele lor inscripționate cu emblema grupului și dungi reflectorizante. Alții purtau încă mănușile albastre de latex, indicând faptul că erau la datorie și pregătiți să răspundă la apelurile de urgență. Cadavrele au fost amestecate cu fragmente distruse ale vehiculelor zdrobite, sub grămezi de nisip, arată imaginile de la exhumare împărtășite de UN OCHA.
„Au fost îngropați în uniformele lor, cu mănușile pe mâini, erau pregătiți să salveze vieți și au sfârșit într-o groapă comună”, a declarat Jonathan Whittall, șeful OCHA al ONU în teritoriile palestiniene ocupate, într-un briefing de presă săptămâna trecută.
Un medic legist care a examinat corpurile celor care au intervenit de urgență a declarat pentru CNN că autopsiile acestora au arătat răni de glonț.
Decesele au stârnit condamnarea internațională, iar apariția filmărilor a determinat IDF să ancheteze din nou crimele.
Concluziile anchetei preliminare a IDF au inclus informații din înregistrările video de supraveghere aeriană israeliene care nu au fost făcute publice, a declarat sâmbătă un oficial militar israelian pentru CNN.
Potrivit oficialului militar, trupele din brigada de infanterie Golani au pregătit o ambuscadă de-a lungul unui drum în primele ore ale zilei de 23 martie, deschizând focul în două cazuri asupra vehiculelor care ajungeau în zonă.
Soldații au fost informați de către operatorii de drone că vehiculele din convoi înaintau „într-o manieră suspectă”, a declarat oficialul militar, adăugând că soldații implicați în atac au declarat anchetatorilor că au deschis focul după ce au fost surprinși de oprirea convoiului pe marginea drumului și de persoanele care coborau rapid din vehiculele lor.
Președintele PRCS, Al-Khatib, a cerut o anchetă independentă.
„Nu avem încredere în niciuna dintre anchetele armatei și de aceea am spus foarte clar că avem nevoie de o anchetă independentă în acest sens”, a declarat Al-Khatib într-o conferință de presă la ONU.
Primii respondenți sunt atacați
Pentru Saleh Muammar – unul dintre paramedicii PRCS uciși și îngropați în groapa comună – nu a fost prima dată când a fost împușcat în timpul serviciului, potrivit soției sale Hadeel.
Cu două luni în urmă, Saleh a fost împușcat în piept de către IDF, a declarat Hadeel într-un interviu pentru CNN. Ea a spus că el a supraviețuit atacului, obținând „o nouă șansă la viață” și s-a întors la muncă ca paramedic.
„Ne luam rămas bun de fiecare dată când pleca, ne așteptam ca el să fie martirizat”, a spus Hadeel. „Am simțit că va părăsi această lume deoarece natura muncii sale este plină de riscuri”.
Organizațiile umanitare și de ajutor internațional au condamnat în mod repetat atacurile armatei israeliene asupra facilităților și personalului medical.
Peste 400 de lucrători umanitari au fost uciși în atacuri israeliene în enclavă începând cu 7 octombrie 2023, potrivit celei mai recente actualizări a OCHA publicată săptămâna trecută. PRCS spune că numărul personalului său ucis în timpul serviciului de forțele israeliene în Gaza din octombrie 2023 a ajuns acum la 27.
„Țintirea de către ocupație a medicilor din Semiluna Roșie … nu poate fi considerată decât o crimă de război pedepsită în temeiul dreptului internațional umanitar, pe care ocupația continuă să îl încalce sub ochii întregii lumi”, a declarat PCRS.