Țările UE au mai multe păreri despre cum ar trebui să riposteze față de taxele lui Trump. România s-ar afla în grupul celor care nu vor escaladarea

7 aprilie 2025, 21:16

Europa trebuie să-şi păstreze calmul în relația cu Statele Unite și să aibă ca prioritate, în acest moment, negocierile. Este una dintre concluziile reuniunii miniştrilor de comerţ din ţările Uniunii Europene. La Luxemburg s-a discutat cu toate opţiunile pe masă, inclusiv măsurile preconizate de Uniunea Europeană, în cazul în care nu se va ajunge la nici o înţelegere cu administraţia de la Washington.

Tarifele acoperă aproximativ 70% din exporturile Uniunii în Statele Unite, cu o valoare totală de 532 de miliarde de euro, anul trecut. Acum trei zile, Uniunea Europeană a început discuțiile cu SUA prin vicepreședintele Comisiei Europene.

Maroš Šefčovič, Comisarul UE pentru Comerț și Securitate Economică: Desigur, ne concentrăm asupra paşilor următori, cum să ne pregătim următoarea mişcare faţă de SUA, dar şi cum să pregătim sistemul comercial al UE ca să prevenim eventuale disfucţionalităţi comerciale. Trebuie să ne asigurăm că acordăm companiilor europene în această perioadă foarte dificilă.

În această fază, statele membre ale Uniunii Europene caută să vorbească pe același ton în privința răspunsului pe care clubul comunitar îl va da Washingtonului.

Stephane Sejourne, comisarul UE pentru Strategie Industrială: Răspunsul nostru va conţine trei elemente cheie. Primul, proporţionalitatea, pentru că vor fi efecte şi asupra economiei noastre, a UE.

Dar în privința răspunsului pentru tarifele vamale, deocamdată, în UE sunt mai multe păreri de cum ar trebui să arate riposta. Financial Times scrie că România, alături de Italia, Ungaria și Grecia nu își doresc escaladarea, în timp ce țări ca Germania sau Franța își doresc o ripostă mai vastă și dură.

În Franța, producătorii de coniac își văd afacerile amenințate din cauza taxelor impuse de americani. Statele Unite reprezintă principala piață, iar anul trecut exporturile de coniac franțuzesc s-au ridicat la aproximativ 1 miliard de euro.

Industria de coniac din Franța depinde de comerțul internațional. Franța exportă aproximativ 97% din producție.

Chiar dacă bursele din toată lumea sunt date peste cap şi înregistrează pierderi uriaşe, comisarul european pentru Comerț susține că tarifele nu vor avea un impact atât de mare asupra UE.

Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru Comerț: Impactul asupra economiei europene, de exemplu, a fost estimat undeva la 0,2-0,3%. Luând în considerare asta, prioritatea UE este să negocieze conflictul comercial cu SUA, dar este pregătită şi să răspundă proporțional dacă nu se ajunge la o soluţie.

După ce a declarat că a vorbit cu o mulțime de lideri europeni și din întreaga lume, care vor să cadă la învoială cu Statele Unite, Donald Trump îi liniștește pe americani printr-un mesaj pe platforma sa.

Liderul de la Casa Albă spune că prețurile sunt în scădere, la petrol, la alimente și că nu există inflație în Statele Unite. Mai mult, spune Trump, deși China a crescut tarifele cu 34%, ca urmare a taxelor sale vamale în vistieria americană intră deja miliarde de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite