Țări din nordul Europei și statele baltice spun că acțiunile Ungariei sunt un risc de securitate, după decizia privind vizele pentru ruși și belaruși

27 august 2024, 08:45 (actualizat 27 august 2024, 10:58)

Țări din nordul Europei și statele baltice afirmă că Ungaria pune în pericol întreg blocul comunitar. Recent, autoritățile de la Budapesta au relaxat regulile de intrare în țară, deci și în spațiul Schengen, pentru cetățenii ruși și belaruși.

Mai mulți miniștri de Interne și Externe ai statelor din nordul Europei au adresat o scrisoare Comisarului european pentru afaceri Interne, în care afirmă că acțiunile Ungariei sunt un risc de securitate pentru toate țările europene.

Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe al Lituaniei: Este o situație cu totul aparte. Spațiul Schengen este construit pe încredere. Avem încredere că și alții iau măsurile pe care le luăm și noi. Dacă această încredere este sau poate fi încălcată, trebuie să căutăm căi de a restabili echilibrul în spațiul Schengen.

Baiba Braza, ministrul de Externe al Letoniei: Nu a existat niciodată circulație liberă prin spațiul Schengen pentru diplomați ruși cu intenții ostile, Schengen nu e la liber pentru că anumite țări să îi compromită securitatea. Așteptăm evaluarea Comisiei în ce privește complicațiile legale pe care le-a creat decizia Ungariei, dar și în ce privește impactul asupra securitățîi (colective), cooperării și altor aspecte.

Recent Ungaria a relaxat sistemul de vize pentru mai multe țări, printre care și Rusia și Belarus. Comisia Europeană a cerut clarificări, iar Comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson a amintit că Rusia este o amenințare, iar rușii care intră în spațiul european pot fi sabotori și spioni.

Ministrul de Externe ungar a răspuns că acordarea de vize de către Ungaria respectă toate cerințele de securitate, chiar și în procedura simplificată. Ungaria este singura țară din Uniunea Europeană aflată în relații cordiale cu Rusia, de la care importă masiv gaze naturale și cu asistența căreia își dezvoltă centrala nucleară de la Paks.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă